Prof. Dr. Sinsi
|
Deveci Armudu Nasıl Yetişir
Deveci armudu yetiştirmek - armut üretimi - armut ekimi

Kökeni Anadolu olup, ağaçları orta kuvvete yarı yayvan gelişen bir çeşittir Meyveleri, iri, iyi bakım koşullarında çok iri, basık, alt kısmı geniş, boyunsuz, çiçek çukuru derindir Erwinia (ateş yanıklığı)bakteriyel hastalığına duyarlıdır Kabuk rengi sarı-yeşil zemin üzerine al yanaklıdır Meyve eti beyaz, gevrek, sulu ve lezzetlidir Mükemmel yeme kalitesine sahip olup soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilir Ekim ayını 2 haftası olgunlaşır Dölleyicileri; Akça Passe Crassane, P Precoce Morettini, June Gold ve Williams dölleyici çeşitleridir
Armut Yetiştiricliği
Üretim Miktarı;
Ülkemiz yaklaşık 360 000 tonla dünya armut üretiminde 10 sırada, dikim alanı olarak ise; 4 sırada yer almaktadır Ülkemizde son yıllarda klon anaçları üzerine aşılı fidanlarla kapama sık dikim bahçe tesisleri yaygınlaşmaktadır Yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılan armut çeşitleri Williams,Santa Maria,Hacı Hamza,June Beauty,Akça ve Deveci armudu çeşitleridir
Toprak ve İklim İstekleri;
Geniş adaptasyon kabiliyeti nedeniyle armut ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur Armut elmaya göre soğuklara daha az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir türdür Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez Derin organik maddece zengin, geçirgen topraklar tercih edilmelidir Armutların 7,2 ºC’nin altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre 800- 2100 saat arasında bulunmaktadır Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300- 800 m rakımlı yerlerinde, diğer çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir
Anaç Kullanımı;
Son yıllarda geliştirilen BA -29, OHF-333, MC, Quince-A, Sydo, Farold 40, Farold 69 ve Pyro- Dwarf gibi bodur ve yarı bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak analiz verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir Bodur anaçlar üzerinde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,5-5x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri üzerinde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür
Önemli Çeşitler ve Çeşit Seçimi; Akça, Etruska, June Beauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate Fetel, Comice, Conference, Beurre Hardy, Passe Cressane, Ankara ve Deveci önemli armut çeşitleridir
Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin belirli bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı nedeniyle % 10-15 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur
Terbiye Sistemi;
Armut yetiştiriciliğinde doruk dallı, modifiye lider, kordon terbiye sistemleri kullanılmaktadır Yarı bodur anaçlar üzerinde sıralar arası 4-4,5m, sıra üzeri ise 1,2-1,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon terbiye sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır
Hastalık ve Zararlılar;
Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli armut hastalıklarıdır Ervinia Amylovor adlı bakterinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etmendir Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dayanıklı, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi gerekir Önemli armut zararlıları ise; armut iç kurdu, armut yaprak piresi, armut sülüğü ve kabuklu bitleridir
|