07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nanahan
Nanahan Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Nanahan Yetiştiriciliği - Nanahan Hakkında
NANAHAN
(CARUM AJOWAN YA DA c COPTİCUM)
Maydonozgiller familyasındandır
Diğer adı Mısır anasonu
30-60 cm boylarında bir yıllık otsu bir bitkidir Parçalı yaprakları beyaz çiçekleri vardır Yabani maydanoza benzer
30-61 Güney Hindistan kökenlidir Burada binlerce yıldan bu yana üretimi yapılmaktadır Pakistan’da , Afkanistan’da ,İran’da ve Mısır’da ülkemizde de Birecik-Urfa dolaylarında üretilir
2 mm çapında esmer renkli ajowan adlı meyveleri ezildiğinde kekiğe benzer acı ve keskin bir koku yayar ve bunlar , ekmek, galeta,şekerleme yapımlarına yer alır
Baharat olarak da mercimeğe , kırmızı fasulyeye, köriye ve pirinç yemeklerine eklenir Hintliler bitkiyi kereviz yerine ve kerevizi nerelerde kullanıyorlarsa oralarda kullanırlar Arap ülkelerinde de taleb el koubs adıyla tüketilir Lübnan mutfağında da yeri vardır
Bileşiminde monoterpenler , parasimen , gama terpinenler, kanfen, fenoller, timol,karvakrol bulunur Meyvelerin ve bunlardan çıkarılan uçucu yağın gaz ve idrar söktürücü, ishal giderici,kurt düşürücü,süt arttırıcı, cinsel gücü arttırıcı , mikrop, bakteri ve mantar yok edici, ağrı kesici, bulantı giderici etkileri vardır
|
|
|