07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nevruzotu
Nevruzotu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Nevruzotu Yetiştiriciliği - Nevruzotu Hakkında
Nevruzotu,Yabani Keten
NEVRUZOTU, YABANİ KETEN
LINARIA VULGARIS MILL
(Scrophulariacea-fam )
Bulunduğu Yerler: Yol boylarında, işlenmeyen tarlalarda, otlu yerlerde, ovalarda düzlük yerlerde bulunur
Yapısı: 20-60 cm kadar yüksek, sap basit veya dallı, düz, çok yıllık otsu bitkidir Yapraklar almaşık ,sapsız, uzunca mızrak şeklinde, kenarları kıvrımlıdır Çiçekler sarı, alt dudağın üst yüzü turuncu renkli ve uzun mahmuzlu, bezimsi lifli, sap ucunda sık salkım gibi toplu haldedir Meyve kanatlı, iki evli, zarlı, siyah ve yassı tohumları vardır
Kullanılan Kısımlar: Bitkinin sapları çiçek açma zamanında (haziran, eylül aylarında) toplanır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitki fena kokulu ve acı tattadır Balya halinde paketlenir Rutubet payı % 12 , kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: d-l-peganin alkaloidi, flavon glikozidleri linarin, neolinarin, pektolinarin, linarezin ve linarakrin, fitosterin, vitamin C, karınca ve sirke asidleri, pektin, tanenler vs ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Ağrı kesici ve idrar söktürücü te sirdedir Nevruotu halk tababetinde ağrılı işemeden sonra gelen ağrılara karşı, alta kaçırma, prostat iltihabı ve büyümesi, mesane iltihabı, basurlar, kusturucu baş ağrısı, sarılık, kabız vs hastalıklara kullanılır
Haricen, çıban, deri sivilceleri, basurlara lapa halinde, göz ve göz kapak ilthaplarında yıkamada kullanılır Bitkinin taze usaresi eşit nisbetinde domuz yağı ile karıştırılarak basurlara kullanılır, sürülür
Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
|
|
|