07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dağlama
Dağlama Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Dağlama Hakkında - Dağlama Faydaları - Dağlama Yetiştiriciliği
(Chrysanthemum coronarium)
Papatyagiller familyasındandır Diğer adları dallama, alegömeç
30-90 cm boylarında az çok etli yeşil dik gövdeli bir yıllık otsu bir bitkidir
Almaşık dizilişli, ince uzun,parçalı yaprakları 10 cm uzunluktadır Nisan-mayıs aylarında açan 2-3 5 cm çapındaki yuvarlak sarı çiçekleri dal uçlarında görkemli görünürler
Tohumları 5mm derine ekilerek kültürüde yapılabilir Bitki tazeyken toplanır, hafif baharlı bir kokusu ve lezzeti vardır Birleşiminde fosfor, kalsiyum ve yüksek miktarda demir mineralleriyle C vitamini bulunur Genç dallarda adenin vardır
Sakinleştirici, sindirim kolaylaştırıcı, ateş, iltihap, anjin, ve baş agrısını iyileştirici yüksek tansiyonu düşürücü etkiler gösterir
Bitki taze yada pişmiş yalnız yada diğer sebzelerle birlikte yenir
Tijen İnaltong’un Bir Ot Masalı kitabında haşlanıp sarımsaklı yoğurtlu yada haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatanın çok lezzetli olduğu belirtilmekte Bu kitapta”domatesli bulgur” bir dağlama yemeği tarifi de verilmekte
|
|
|