Konu: Dağlama
Yalnız Mesajı Göster

Dağlama

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dağlama



Dağlama Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Dağlama Hakkında - Dağlama Faydaları - Dağlama Yetiştiriciliği

(Chrysanthemum coronarium)


Papatyagiller familyasındandırDiğer adları dallama, alegömeç

30-90 cm boylarında az çok etli yeşil dik gövdeli bir yıllık otsu bir bitkidir


Almaşık dizilişli, ince uzun,parçalı yaprakları 10 cm uzunluktadırNisan-mayıs aylarında açan 2-35 cm çapındaki yuvarlak sarı çiçekleri dal uçlarında görkemli görünürler


Tohumları 5mm derine ekilerek kültürüde yapılabilirBitki tazeyken toplanır, hafif baharlı bir kokusu ve lezzeti vardırBirleşiminde fosfor, kalsiyum ve yüksek miktarda demir mineralleriyle C vitamini bulunurGenç dallarda adenin vardır


Sakinleştirici, sindirim kolaylaştırıcı, ateş, iltihap, anjin, ve baş agrısını iyileştirici yüksek tansiyonu düşürücü etkiler gösterir


Bitki taze yada pişmiş yalnız yada diğer sebzelerle birlikte yenir

Tijen İnaltong’un Bir Ot Masalı kitabında haşlanıp sarımsaklı yoğurtlu yada haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatanın çok lezzetli olduğu belirtilmekte Bu kitapta”domatesli bulgur” bir dağlama yemeği tarifi de verilmekte

Alıntı Yaparak Cevapla