07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Göz Otu - Gözlükotu
Göz Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Göz Otu Hakkında - Göz Otu Faydaları - Göz Otu Yetiştiriciliği
GÖZ OTU GÖZLÜKOTU
EUPHRASIA OFFICINALIS L
(Scrophulariaceae-Fam )
Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında çalılıklar arasında, çayır ve meralarda bulunur
Yapısı: 5-25 cm kadar yükseklikte, gövdenin üstü bezimsi kıllı, siyah kahverengi, dallı bir yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar karşılıklı, dişli yumurta biçiminde bitişik tüylüdür Çiçekler beyaz, üst durak erguvani çizgili ve alt dudak sarı beneklidir, gövdenin üst yaprak koltuklarında bulunurlar Çanak çan gibi 4 bölümlü, taç 2 dudaklı erkek organ 4 adettir Meyve ve çok tohumlu kıllı kutucuktur
Kullanılan Kısımlar: Saplar kulanılır Saplar çiçek açma zamanında (Temmuz, Ağustos aylarında) toplanır Gölgede veya 40 dereyece kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitkinin sap ve yaprağı yeşil, çiçekleri beyaz veya soluk pembe renkte, kokusuz ve acı tattadır Kabul edilen rutubet %12 dir Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: Bitki aukobin glikozidi, eterik ve yağlı maddeler, tanenler, acı ve helmeli maddeler, reçine, mavi boyama ,silisyum asidi vs ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki ve bağırsakların fonksiyonunu kuvvetlendirir Mide hastalıkları(ekşimeler, geğirmeler) ve sarılık hastalığında kullanılır
Gözlükotu Halk tababetinde göz iltihapları, görmeyi düzenler, hafızayı kuvvetlendirir, ses kısıklığı, öksürük, iştahsızlık vs hallerde kullanılır
Haricen göz ve göz kapakları iltihapları ve göz yorgunluğunda kompres halinde (1/10) nisbetinde şarap karışımında 8 gün bekletilir Elde edilen mayi kuvvetlenme ve iştah için kullanılır
Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt suda 5 dakika kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
 
|
|
|