07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yıldız Anasonu
Yıldız Anasonu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Yıldız Anasonu Yetiştiriciliği - Yıldız Anasonu Hakkında
YILDIZ ANASONU
(IIIicium verum)
Manolyagiller familyasındandır Diğer adları badiyane,çin anasonu
3-8 metre boylarında beyaz kabuklu,hepyeşil bir ağaçcıktır Yaprakların koltuğundan tek tek çıkan nergisi andıran hoş kokulu güzel görünüşlü sarımsı beyaz iri çiçekleri vardır Ne de olsa manolyanın yakın akrabasıdır!
Odunsu meyveleri 8 parçadan oluşma bir yıldız biçimindedir Anason çağrışımlı hoş bir koku yayan kayık biçimli bu parçalar 12-17 mm uzunluğundadır ve her biri içlerinde esmer,parlak ,kırılabilir birer tohum taşır Bu yıldızsı meyveler tam olgunlaşmadan ,henüz yeşilken toplanır,güneşte kurutulmaya bırakılır,sertleşir ve esmer kırmızı bir hal alır
Ağaçcık meyve vermeye altıncı yaşında başlar,ama ürün verme yüzyıl boyunca sürer
Üretimi tohumla yada kalemle yapılır
Anayurdu Güney Çin’dir Burada ve Vietnam’da yetişir
Tarihin çok eski çağlarından bu yana Çinliler sindirim kolaylaştırıcı olarak bitkinin yapraklarını ağızlarında çiğner çaylarını bir çok zehrin panzehiri saydıkları yıldız anasonuyla tatlandırırlar Ve onu tütsü yayması için yakarlar
Avrupa’ya 17 yy’da Rusya aracılığıyla girdi,bu yüzden adı çoğu yerde sibirya anasonu olarak geçer Rusya’da bu bitkinin büyülü güçlerinin olduğuna inanılırdı Tohumlarının yakılmasından ortaya çıkan kokulu dumanın birtakım fizik güçleri arttırdığı düşünülürdü
Ağacın baharat olarak kullanılan kısmı yıldızsı meyveleridir Bunlar ışık görmeyen kapalı bir kavanozda uzun süre bütün olarak kalabilir Öğütüldükten sonra kokusunu çabuk yitirirler Bu sebeple yıldız anasonu bütün meyve olarak almakta yarar vardır Toz alınacaksa kokusu kontrol edilmelidir
Bu koku bildik anasonunkine benzer ama ondan daha yoğun keskin ve aynı zamanda şekerlidir Bu şekerlilik baharatlar arasında meyan kökünü akla getirir
İçerdiği anetholden dolayı bildik anason gibi kullanılabilir Sindirimi kolaylaştırır,iştahı açar,gaz oluşumunu önler,yatıştırıcı,hafif uyku verici,spazm engelleyici,göğsü yumuşatıcı,güçlendirici,emzikli hanımlarda süt arttırıcı,idrar ve balgam söktürücü,hafif müshil etkileri vardır
Bunun için 50 gram kurutulmuş meyve 1 litre suda kaynatılır ve günde 3-4 kez birer bardak içilir
Eczacılıkta da anethol,öksürük şurubu yapımında kullanılır
Ancak yıldız anasonu günümüzde bağımsız satılmaktan çok uçucu yağ yapımında kullanılır
|
|
|