Prof. Dr. Sinsi
|
Zulumba
Zulumba Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Zulumba Yetiştiriciliği - Zulumba Hakkında
ZULUMBA
(Curcuma zedoaria)
Zencefilgiller familyasındandır Diğer adları cedvar,ceduvar,zidvar,zalumba,mühürlü zulumba,zulumbat kökü,yer kabuğu
160-200 cm boylarında saplı iri,yumurtamsı yada eliptik yapraklı ağustos –eylül aylarında ilginç pembe çiçekler açan köksaplı çok yıllık otsu bir bitkidir
Çin,Hindistan ve Doğu Hint adalarında yetişen bitkinin yuvarlak yada uzun köksapları 4 cm’lik uzunluk ve 1-2 cm genişlikteki parçalar halinde işlem görür Kokusu zencefili çağrıştırır lezzeti biraz acıdır
Bileşiminde reçine ve uçucu yağ ;uçucu yağın içinde bomeol,camphen,cineol ve seskiterpenalkol bulunur
Bir miktar dövülmüş zalumbanın nöbet şekeriyle karıştırılıp sabahları aç karna birer kaşık içilmesi basura ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir
Kavrulup el değirmeninde çekilmiş zulumbanın borik asit vazelin ve gliserinle karıştırılıp egzamalı yere sürülmesi de bu cilt rahatsızlığının giderilmesini sağlar
Zulumba ünlü Mesir macununun oluşumuna giren 41 çeşit baharattan biridir Burada bizim de 841’inci dostumuz ve otumuz oldu
Mesir macunu
Yavuz Sultan Selim’in (1524-1574)eşi-Kanuni’nin annesi-Hafsa Sultan rahatsızlanınca Manisada bulunan Sultan Camii bağlı medresenin başındaki Merkez Efendi 41 çeşit baharattan bir macun hazırlar bunu yiyen Hafsa Sultan iyileşir Şifalı etkisi kulaktan kulağa yayılan macuna talep artar ve halka dağıtılmaya başlanır Bu gelenek her yıl nevruzda sembolik olarak Manisa’da yaşatılırve adı geçen caminin kubbelerinden halka avuç mesir macunları saçılır
Macunda bulunan baharat maddeleri biraz tevatür bir şekilde sayılır Anason,çam sakızı,çiçek otu,çivit ,çöpçini ,dar-ı fülfül ,eskir,,galanga,günbalı,hardal,havlıcan,hindist anc evizi,hindistançiçeği,hıyarşembe,karabiber,ka ranfi l,kebabiye,kimyon,kişniş,kırım tartar,kakule,limon kabuğu,limon tuzu,meyan balı, portakal kabuğu,ravent,rezene,sarı halile,şamlı,şeker,tarçın çiçeği,tekemercine tohumu, tiryak,üdül kahr,vanilya,yenibahar,zafran,zencefil,zerdeçal ve zulumba
|