07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mürdümük
Mürdümük Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Mürdümük Yetiştiriciliği - Mürdümük Hakkında
MÜRDÜMÜK
(Lathyrus sativus)
Baklagiller familyasındandır Diğer adları mürdümük, ak burçak, külür,mürdük,mürdüme
40-50 cm boylarında kelebek şeklinde tek başına uzun saplı beyaz pembe yada açık mavi çiçekleri olan bir yıllık otsu bir bitkidir
Yasprakları iki yaprakçıklı ve sülüklü belli belirsiz tüylüdür Meyve 3 cm uzunlukta saplı 3-5 tohumlu bir baklamsıdır Köşeli tohumlar 6-10 mm çapındadır Hayvan yemi olarak yetiştirilir yada tarlalarda kendiliğinden biter
Tohumlar nişasta, şeker, yağ ve zehirli madde içerir
Kavurulmuş tohumlar un haline getirilir ve balla karıştırılarak macun halinde alınır
Yada nohut kahvesi gibi içilir
İdrar yolları iltihaplarını giderici,idrar söktürücü,güçlendirici,cinsel gücü arttırıcı,sarılığı iyileştirici,sara nöbetlerini hafifletici etkileri vardır
Ancak dikkat yüksek dozda ve uzun süre alınmalıdır;yoksa bacaklarda karıncalanma ile başlayıp bütünüyle güçsüzlüğe doğru uzanan bir tür felce yol açabilir
Tohumlar kullanıldıktan sonra geri kalan kısım da iyi bir hayvan yemi sayılır
|
|
|