Konu: Eğir Otu
Yalnız Mesajı Göster

Eğir Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eğir Otu



Eğir Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Eğir Otu Hakkında - Eğir Otu Faydaları - Eğir Otu Yetiştiriciliği

(Acorus calamus)


Yılanyastığıgiller familyasındandırDiğer adları azak eğiri, eğir,eğil,eğir kökü,hazambel,hazanbel,yelotu,kokulu saz,hint kamışı


Dere ve durgun su kıyılarında yetişen 50-125 cm boylarında , yalın saplı, şerit yapraklı 5-9 cm uzunluğunda tıkız başak çiçekli köksaplı çok yıllık bir su bitkisidirMısır koçanını andıran uç tarafa doğru hafif konik olan silindirik erguvani- siyahımsı çiçeklerini haziran-temmuz aylarında açarBu çiçekler daha sonra yeşilimsi meyvelere dönüşür


Sapanca , yeniçağa ve Beyşehir gölleri kıyılarında çok yetişirOsmanlı imparatorluğu döneminde tedavide bolca kullanılmış değerli bir bitkidirEvliya çelebi Seyahatname?sinde bitkinin şifalı etkilerini över de över?Doğrusu bin kere şifası görülmüştür? diyecek kadar


Tedavide kullanılan köksaplar ilkbaharda bataklıktan çıkarılır, iyice yıkanır, yan köklerden, toprak ve üst kısımlarından temizlenir10-15 cm lik parçalar halinde kesilirKalın parçalar uzunlamasına yarılırDamıtma yoluyla yağ elde edilecekse köksaplar soyulmaz, başka amaçlarla kullanılacaksa soyulurBu parçaların çabuk ve iyi kurutulması gerekirBununiçin hava akımı olan yerlerde yada tercihen 30 derecenin altında fırında kurutulur

Özel not: Turhan Baytop egriotunun tıbbi bitki olarak 1550 de Türkiye?den Avrupa?ya götürüldüğünü oradan yayıldığını yazıyorBugünse 70 gramlık paketlerde özel sektörce büyük marketlerde satışa sunulan ? Eğir kökü1nün ithal ürün olduğunu görüyoruz? Anadolu?daki kaynakları mı kuruttuk yoksa dışalım ürün daha mı ucuz araştırmak gerek


Çay demleme:Bir iki çay kaşığı dolusu kök bir bardak kaynar suyla haşlanır 10-15 dakika demlendikten sonra süzülürGünde 1-2 bardak ılık çay tatlandırılmadan öğlen ve akşam yemeklerinden 15-20 dakika önce içilir

Alıntı Yaparak Cevapla