Konu
:
Kaju
Yalnız Mesajı Göster
Kaju
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kaju
Kaju Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Kaju Yetiştiriciliği - Kaju Hakkında
KAJU
(Anacardium occidentale)
Sakızcığiller familyasındandır
3-12 metre boylarında yoğun dallı;almaşık dizilişli, 10-15 cm uzunluk ve 7-12 cm genişlikte belirgin damarlı parlak derimsi yeşil yapraklarını dökmeyen bie ağaçcıktır
7-9 mm uzunluğunda yeşil yada kırmızımsı yeşil çiçekler açar
Bu ağaçta olgunlaştığında sarımsı-kırmızı renge dönen etli sulu şişkin ekşimsi tatlı lezzetiyle yenebilir bir tür meyve ile onun ucuna tutunan 2,5 cm uzunluğunda çift kabuklu , böbreksi- fasulyemsi ve yine yenebilir bir çekirdek bulunur
Bütün Batı dillerinde “ ceviz” denmesine karşın meyvenin lezzeti bademi çağrıştırdığı ve ceviz kadar iri olmadığı için ben “ badem” demeyi yeğliyorum
Anayurdu Brezilya ve Meksika arasındaki bölgeler özellikle Haiti ve Karayiplerdir
Burada Avrupalıların gelişinden çok önceleri üretimi yapılmıştır
15 yy da Portekizli ve İspanyol sömürgeciler tarafından Doğu Afrika ve Hindistanın kıyı kesimlerine götürülmüştür
Günümüzde pek çok tropikal ülkede bulunmakta ve en fazla üretim Hindistanda gerçekleştirilmektedir
Üretimi daha çok tohumla yapılır
Gece sıcaklığının 20 gündüz sıcaklığının 30 derece olduğu mevsimlerde ekmekte yarar vardır
Kuraklığa dayanır, ama soğuğa dayanamaz
Ağaç normalde 5 yaşında meyve vermeye başlar, bakımlı kültür ortamlarında iki yaşında da meyve verdiği olur
20-30 yıllık bir ömrü olan ağaç ortalama 15 kğ meyve verir
Orta Amerika yerlilerince ayak basmadan önce yüzyıllarca ağacın meyvesi ateş düşürücü,mide güçlendirici ve ağız kokusunu giderici olarak kullanılmıştır
Kaju bademi kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra çerez olarak tüketilir
Lezzeti bildik çerezlerden en çok kuru bademe benzer
Güney Hindistan da et ve sebze yemeklerine eklenir
Kaju elmasıyla kaju bademinden meyve suyu reçel yada marmelet elde edilir
Ağacın yapraklarında tanenler ve flavonoitler kabuğunda reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademindede çeşitli asitler bulunur
Bitki iyi bir yüksek tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanında şeker hastalığı için de yararlıdır
Bunun için ağacın kabuğundan oluşturulan 5-10 gram toz yarım litre suda eritilir ve günde iki kez 20 ml içilir
Halk hekimliğinde meyve kabuğundan elde edilen lapamsı sıvı diş çürüklerinde nasırlarda ve siğillerde kullanılır
Ağaç kabuğunun kaynatılmış suyu kadın hastalıklarında yara iyileştirici olarak değerlendirilir
Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitleri bulunan kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahrip görmüş ciltlerde canlandırıcı etki gösterir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul