07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Arpa
Arpa Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Arpa Hakkında - Arpa Faydaları - Arpa Yetiştiriciliği
(Hordeum vulgare)
Bugdaygiller familyasındandır
50-80 cm boylanabilen bitkinin yuvarlak kesitli ,boğumlu ve içi boş bir gövdesi vardır İnce uzun yaprakları ,başakçıkların birleşmesiyle oluşmuş başakları vardır Taneler bu başakları içindedir
Arpanın benzeri buğdaydan ayrılan yanı ondan biraz daha kısa boylu olması ve erken yetişmesidir birde yaprakları buğdaydan daha açık yeşildir
Arpa tarih öncesi çağlardan bu yana insan soyunun hizmetinde olan bir bitkidir İlk arpa üretiminin Güneydoğu Asyayla Etiyopya nın yüksek kesimlerinde yapıldığı sanılmaktadır
Günümüzde Türkiye’sinde Rpa üretimi bugdaydan sonra ikinci sıradadır Tahıl üretiminde birinci sırayı ancak İç Anadolu Bölgesi alır En çok arpa yetiştirilen ilimiz Konya ,Ankara ,Şanlıurfa,Afyon karahisar,Eskişehir ve Diyarbakırdır
Üretilen arpanın yarısı hayvan yemi olarak kullanılmakta ,geri kalanı başta ekmek yapımı olmak üzere insanların çeşitli hizmetlerinde değerlendirilmektedir
Hayvan yemi ekmek yapımından üçüncü önemli tüketim alanı aslında bira sanayidir
Arpanın % 56-66 sı nişasta%10 u azot geri kalanıda şeker ve çeşitli enzimlerden oluşur
Arpa halk hekimliğinde karın ağrısında ,mayasılda,idrar zorluğunda,akciğer rahatsızlıklarında ,temriyede devreye girer Mesane ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirmede ,böbrek kum ve taşlarını düşürmede prostat büyümesini engellemede migren ve boğaz ağrılarını dindirmede ,kandaki şeker miktarını düşürmede ,sinir hücrelerini güçlendirmede öksürüğü alt etmede etkilidir
Arpa çorbası kemikleri güçlendirmede ve düşük tansiyonu yükseltmede yararlı olur
Arpa ekmegine gelince islam Peygamberinin şifa olarak önerdiği yiyecekler arasındadır
“Bir ara hasta olan Hz Ali’ye sakın hurma yeme ,nekahat devresindesin demiş ve pancar ile arpa ekmeği yemesini tavsiye etmiştir ”
Arpa modern tıbbında yarlandığ bir yiyecektir
|
|
|