07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tel Pancarı
Tel Pancarı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tel Pancarı Yetiştiriciliği - Tel Pancarı Hakkında
TEL PANCARI
(Chenopodim album)
Ispanakgiller familyasındandır Diğer adları Ak köpek labadası,Ak kazayağı,Ak pazı,kursallık,Selmo,telce,Tellice
20-150 cm boylarında , dik gövdeli,dallı yapıda,bir yıllık,otsu bir bitkidir
Almaşık yaprakları unlu gibi tozla kaplıdır Başaksı çiçekleri süpürgecik biçimindedir Mısır ekilmiş yerler gübrelendiğinde onlarla birlikte biterse üç metre yüksekliğe ulaştığı olur
Bitkinin İÖ 1500 -1600 yıllarında Kanada yerlilerince toplandığı saptanmıştır Ülkemizde de 1000 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde kendiliğinden ve bolca yetişir
Tarım alanlarını çok kolay istila eder Hayvanlarda zehirlenmelere yol açar Dünya yüzeyindeki en yaygın 12 bitkiden biridir
Bitkinin bileşiminde protein ,albüminler,yağlı maddeler,karoten,C vitamini,eterik yağ,betain gibi maddeler bulunur
Yaprakları besleyicidir,ıspanak gibi pişirilerek yenir
Neolitik çağ insanlarının mide kalıntılarında bulunduğuna göre o dönem insanlarının yiyecekleri arasında yer almıştır
Ağrı,Erzurum,Kars dolaylarında bulgur ve mercimeğe karıştırılarak yemek yapılır Kurutulmuş bitkiden de kış aylarında çorba yapılır
Halk hekimliğinde mide ağrılarıyla anjine karşı kulanılır
Ama dikkat aslında zehirlidir,çok yenmemelidir Sindirim –sinir sisteminde arızalanmalara yol açabilir
|
|
|