Yalnız Mesajı Göster

Sığır Kuyruğu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sığır Kuyruğu



Sığır Kuyruğu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sığır Kuyruğu Yetiştiriciliği - Sığır Kuyruğu Hakkında
Sığır Kuyruğu




SIĞIR KUYRUĞU


VERBASCUM PHLOMOIDES L


(Scrophulariacae-fam)




Bulunduğu yerler: Küçük yapraklı sığır kuyruğu; çalılıklar arasında, seyrek ormanlarda, yanmış ve ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde, tıbbi sığırkuyruğu ; Kurak otsu , kumsal ve taşlıklı yerlerde , yol boylarında, işlenmemiş yerlerde bulunur


Yapısı: Kaide kısmı rozet şeklinde iri yapraklı, basit ve yukarı kısmında dallanan, 30-50 ile 120-150 cm arası yüksek, tabakalar halinde tüylü, beyaz veya sarımtrak ile sarımtrak boz renkte, iri yapraklı iki yıllık otsu bitkidir


Sap yaprakları: küçük yapraklı sığırkuyruğu yaprakları kıvrımlı uzun, bundan dolayı kanat şeklini andırır Tıbbı sığırkuyruğu yaprakları kıvrımlı değildir Her iki cinsin çiçekleri iri, sarı, sapın yukarı kısmında toplu, uzun başak halinde üzüm salkımını andırır Çiçek demeti bulunur Meyveler çok tohumlu kapsüllerdir


Kullanılan Kısımlar: Çiçeklerin çanaksız taç yaprakları kullanılır Çiçek açma zamanında (haziran-eylül aylarında) toplanır Gölgede veya 55 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuruma işi çabuk olmalı, en ufak bir ihmal çiçeklerin kararmasına sebep olabilir Kuru bitki altın sarısı, bal kokusuna benzer kokulu ve tatlımsı tattadır Rutubet payı % 8 dir Poliüretan torbalara konur ve bu torbalar parşümen kağıtlarla kaplı kağıt torbalara konarak paketlenir Kuru ( rutubetli yerde çiçekler kararırlar), Havadar ve gölgede muhafaza edilir


Kimyevi Terkibi: % 25 kadar helme ( sümüklü madde), % 12 kadar karbonhidrat, saponinler, eterik yağ, a-krosetin, kumarin, B-karotin, flavonoidler, yağlı madde ve asidleri vs ihtiva eder


Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki balgam söktürücü yumuşatıcı tesire sahiptir Tıbbi sığır kuyruğu çiçekleri öksürük, bronşit, nefes darlığı, boğmaca, karaciğer hastalıkları, ses kısıklığı, verem, ishal vesairede kullanılır


Haricen boğaz ağrılarına gargara, (yapraklar) basurlar şişkinlikler, çıban ve kulak ağrılarına, lapa halinde kullanılması tavsiye edilir


Kullanılışı: Çiçeklerden 1 çorba kaşığı 300 gr kaynar su ile haşlanarak 1 saat bekletilir Bal ile tatlılaştırılır Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çorba kaşığı alınır


Alıntı Yaparak Cevapla