07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sığır Kuyruğu
Sığır Kuyruğu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sığır Kuyruğu Yetiştiriciliği - Sığır Kuyruğu Hakkında
Sığır Kuyruğu
SIĞIR KUYRUĞU
VERBASCUM PHLOMOIDES L
(Scrophulariacae-fam )
Bulunduğu yerler: Küçük yapraklı sığır kuyruğu; çalılıklar arasında, seyrek ormanlarda, yanmış ve ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde, tıbbi sığırkuyruğu ; Kurak otsu , kumsal ve taşlıklı yerlerde , yol boylarında, işlenmemiş yerlerde bulunur
Yapısı: Kaide kısmı rozet şeklinde iri yapraklı, basit ve yukarı kısmında dallanan, 30-50 ile 120-150 cm arası yüksek, tabakalar halinde tüylü, beyaz veya sarımtrak ile sarımtrak boz renkte, iri yapraklı iki yıllık otsu bitkidir
Sap yaprakları: küçük yapraklı sığırkuyruğu yaprakları kıvrımlı uzun, bundan dolayı kanat şeklini andırır Tıbbı sığırkuyruğu yaprakları kıvrımlı değildir Her iki cinsin çiçekleri iri, sarı, sapın yukarı kısmında toplu, uzun başak halinde üzüm salkımını andırır Çiçek demeti bulunur Meyveler çok tohumlu kapsüllerdir
Kullanılan Kısımlar: Çiçeklerin çanaksız taç yaprakları kullanılır Çiçek açma zamanında (haziran-eylül aylarında) toplanır Gölgede veya 55 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuruma işi çabuk olmalı, en ufak bir ihmal çiçeklerin kararmasına sebep olabilir Kuru bitki altın sarısı, bal kokusuna benzer kokulu ve tatlımsı tattadır Rutubet payı % 8 dir Poliüretan torbalara konur ve bu torbalar parşümen kağıtlarla kaplı kağıt torbalara konarak paketlenir Kuru ( rutubetli yerde çiçekler kararırlar ), Havadar ve gölgede muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: % 2 5 kadar helme ( sümüklü madde), % 12 kadar karbonhidrat, saponinler, eterik yağ, a-krosetin, kumarin, B-karotin, flavonoidler, yağlı madde ve asidleri vs ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki balgam söktürücü yumuşatıcı tesire sahiptir Tıbbi sığır kuyruğu çiçekleri öksürük, bronşit, nefes darlığı, boğmaca, karaciğer hastalıkları, ses kısıklığı, verem, ishal vesairede kullanılır
Haricen boğaz ağrılarına gargara, (yapraklar) basurlar şişkinlikler, çıban ve kulak ağrılarına, lapa halinde kullanılması tavsiye edilir
Kullanılışı: Çiçeklerden 1 çorba kaşığı 300 gr kaynar su ile haşlanarak 1 saat bekletilir Bal ile tatlılaştırılır Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çorba kaşığı alınır
|
|
|