Yalnız Mesajı Göster

Himayala Çiçeği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Himayala Çiçeği



Himayala Çiçeği Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Himayala Çiçeği Yetiştiriciliği - Himayala Çiçeği Hakkında


HİMALAYA ÇİÇEĞİ

(Saussurea lappa)

Papatyagiller familyasındandır


1-2 metre boylarında dik sağlam gövdeli uzun kalın saplı çok yıllık otsu bir bitkidirHaziran-temmuz aylarında dal uçlarında açan çiçekleri sarı yada morumsudurKöksapın acımsı lezzeti ve menekşeyi çağrıştıran ama kendine özgü hoş bir kokusu vardırHimalayaların doğusunda ve Kaşmir vadisinde 2100-3600 metreler arasında yetişirHindukuş dolaylarında pek çok endemik türü bulunurBitki nemli güneşli ve yarı güneşli toprakları sever

Köksap 8 cm uzunluğunda ince parçalar halinde doğranarak kurutulurDaha küçük parçalar toz haline getirilir


Antik dünyada çok bilinen bir baharatken bugün az bulunurEski Yunanlılar ve Romalılar yakıcı lezzetinden dolayı bu bitkiye pek yüz vermemişler, ancak Yaşlı Plinus (23-79) onu ilaç olarak önerdiği için değer vermeye başlamışlardır, parfüm olarak kullanmışlar ve kimi yemeklere baharat olarak eklemişlerdir

Bitkinin yağ, alkaloit, şeker, tanen gibi maddeler bulunan kuru kökü Çin de Hindistanda halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır

Güçlü bir mikrop öldürücü , temizleyici,iltihap giderici,ağrı kesici,solucan düşürücü,spazm çözücü,cinsel güçlendirici,genel güçlendirici,uyarıcı,idrar söktürücü,gaz ve ishal giderici, koku vericidirBronşik astım tedavisinde çok etkilidirBunun dışında kolerada, öksürükte, balgamda, sindirim bozukluklarında, ödemde, gaz sancısında, karın ağrısında, sarılıkta, cüzamda, romatizmada, cilt rahatsızlıklarında, hatta kanserde kullanılırAğızdan toz yada hamur halinde alınırYaralar , tümör benzeri cilt rahatsızlıklarına merhem olarak uygulanır

Dikkat uyuşturucu etki yapabilir,hekim denetimi olmadan kullanılmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla