07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Himayala Çiçeği
Himayala Çiçeği Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Himayala Çiçeği Yetiştiriciliği - Himayala Çiçeği Hakkında
HİMALAYA ÇİÇEĞİ
(Saussurea lappa)
Papatyagiller familyasındandır
1-2 metre boylarında dik sağlam gövdeli uzun kalın saplı çok yıllık otsu bir bitkidir Haziran-temmuz aylarında dal uçlarında açan çiçekleri sarı yada morumsudur Köksapın acımsı lezzeti ve menekşeyi çağrıştıran ama kendine özgü hoş bir kokusu vardır Himalayaların doğusunda ve Kaşmir vadisinde 2100-3600 metreler arasında yetişir Hindukuş dolaylarında pek çok endemik türü bulunur Bitki nemli güneşli ve yarı güneşli toprakları sever
Köksap 8 cm uzunluğunda ince parçalar halinde doğranarak kurutulur Daha küçük parçalar toz haline getirilir
Antik dünyada çok bilinen bir baharatken bugün az bulunur Eski Yunanlılar ve Romalılar yakıcı lezzetinden dolayı bu bitkiye pek yüz vermemişler, ancak Yaşlı Plinus (23-79) onu ilaç olarak önerdiği için değer vermeye başlamışlardır, parfüm olarak kullanmışlar ve kimi yemeklere baharat olarak eklemişlerdir
Bitkinin yağ, alkaloit, şeker, tanen gibi maddeler bulunan kuru kökü Çin de Hindistanda halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır
Güçlü bir mikrop öldürücü , temizleyici,iltihap giderici,ağrı kesici,solucan düşürücü,spazm çözücü,cinsel güçlendirici,genel güçlendirici,uyarıcı,idrar söktürücü,gaz ve ishal giderici, koku vericidir Bronşik astım tedavisinde çok etkilidir Bunun dışında kolerada, öksürükte, balgamda, sindirim bozukluklarında, ödemde, gaz sancısında, karın ağrısında, sarılıkta, cüzamda, romatizmada, cilt rahatsızlıklarında, hatta kanserde kullanılır Ağızdan toz yada hamur halinde alınır Yaralar , tümör benzeri cilt rahatsızlıklarına merhem olarak uygulanır
Dikkat uyuşturucu etki yapabilir,hekim denetimi olmadan kullanılmamalıdır
|
|
|