Konu: Ayçiçeği
Yalnız Mesajı Göster

Ayçiçeği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ayçiçeği



Ayçiçeği Hakkında - Ayçiçeği Faydaları - Ayçiçeği Kullanımı

BULUNDUĞU YERLER:Vatanı MeksikadırMemeleketin her tarafında ekilen bitkilerdendir


YAPISI:2,5 m kadar yüksek olan gövdenin içi yumuşak özel dolu, sert kıllarla kaplı, doğru, bir yıllık otsu bir bitkidirYapraklar kalp şeklinde, büyük, uzun saplı, almaşık, kıllı, çiçek tablası büyüktürÇiçekler sapın tepesinde bulunurKenar yapraklar iri dilcikli, sarı renktedirlerKenar yapraklar meyvesizdirİçeridekiler borumsu, iki cinsiyetli (hünsa), sarı kahvedirBalverici bir bitkidir


KULLANILAN KISIMLAR:Kenar sapı ve yapraklar kullanılırBunlar çiçek açma zamanında toplanırToplanıldığı zaman içerideki çiçeklerin zarar görmemesine dikket edilmelidirToplanan materyal asla çiğnenilmemelidir, bastırılmamalıdır; zira kururken kararırlarGölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru yapraklar sarı, kokusuz veya hafif bal kokulu ve helmemsi acı tattadırBalya halinde paketlenir


KİMYEVİ TERKİBİ:Çiçekler solant asidi, flavon asidi, kversimeritrin, ksantofil, betain, kolin, antosianin, organik tuzlar ve hormonlar ihtiva eder


HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:İştah açıcı ve salgı bezlerini yumuşatıcı tesirdedirİştahı ıslah edici ilaç olarak, mide ve bağırsak ağrılarında tavsiye edilirBirçok ilaçların esaslarını (yağı) oluşturur


Halk tababetinde sıtma, sara (epilepsi), nefes darlığı, yüksek tansiyon, akciğer iltihabı, başa kan hücumunda, asabiyet vs hallerde kullanılması tavsiye edilirÇiçek yapraklarının haşlamasıyla saçların sarı rengi muhafaza edilir


KULLANILIŞI:Bitkiden 2 çorba kaşığı 300 gr kaynar su ile haşlanır ve 2 saat bekletilirGünde 3 defa yemeklerden evvel birerçay bardağı alınır



Alıntı Yaparak Cevapla