07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarçın Ağacı
Tarçın Ağacı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tarçın Ağacı Yetiştiriciliği - Tarçın Ağacı Hakkında
Tarçın Ağacı
TARÇIN AĞACI
CINNAMOMUM ZEYLANICUM BLUME
(Lauraceae-fam )
Bulunduğu Yerler: Eski ve yeni dünya tropikal mıntıkalarında yetişir Menşei Güneydoğu Asya ‘dadır
Yapısı: Daima yeşil çalı veya ağaçtır Yüksekliği 10 m kadardır Yapraklar karşılıklı, yumurta biçiminde bütün kenarlı, 20 cm kadar uzundur Çiçekler ufak, başak şeklindeki çiçek demetleri ağaç üzerinde seyrek olarak bulunurlar Çiçekler hermafiroiddirler Sarımtrak 5-6 parçalı pergonlardır Erkek organlar 4-5 daire sıralı, toz keseleri 4 kanalcık vasıtasıyla açılırlar Yumurtalık tek evlidir Ocak ayında çiçek açarlar
Kullanılan Kısımlar: 3-4 yaşlarındaki ağaçlardan soyulan kabuklar toplanır bunlar gölgede veya 35 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru kabukların dış tarafı açık kahve , iç tarafıda koyu kahve renginde olup hoş kokulu olup acımsı tatlımsı, yakıcı tattadır
Hermafroit: Çift cinsiyetli demektir
Kimyevi Terkibi: (Tarçınlı alhedid, evgenol, a-pinen, simol ve terpenlerden ibaret ) eterik yağ, şekerler, helme, sepi maddeler, kalsiyum oksalat, zamklar, pentozan, furfurol, pektin, nişasta, manit, reçine vs ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır:Kan dindirici, iştah açıcı, spazmolitik ve antimikrobik tesirdeidr Bundan başka rahim ve bağırsak( peristalsi) hareketlerini takviye eder ve rahim muskulaturunu tehbih eder Rahim kanamalarında, ishal, hazımsızlık, aşırı mide ekşimesi ve bağırsaklarda gazlara karşı,iştiha verici olarak kullanılır Çocuk düşürme maksadiyle bol miktarda kullanılması tehlikelidir;böbrekleri bozar
Halk tababetinde, tarçın ağacı kabukları bağırsak ağrılarında mide ve bağırsak kanamalarında, öğürme, kusma,kalp zaafiyeti,şeker hastalığı,gayrimuntazam ve ağrılı adet hallerinde,sinir zaafiyetinde, ishal vs de kullanılır
Kullanılışıövülmüş bitkiden 1 kahve kaşığı 400 gr kaynar suda haşlanır, 1 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
|
|
|