Konu: Fındık
Yalnız Mesajı Göster

Fındık

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fındık



Fındık Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Fındık Hakkında - Fındık Faydaları - Fındık Yetiştiriciliği

CORYLUS AVELLANA L


( Betulaceae-fam)


Bulunduğu Yerler: Geniş yapraklı orman ağaçları arasında, memleketimizin karadeniz bölgesinde bulunur


Yapısı: İri çalı şeklinde, gövde ve dal kabukları kırmızımsı veya bozkül rengi, düz ve birçok mercimek taneleriyle kaplıdır Yapraklar iri, kısa saplı yumurta biçimi kalp şeklinde, ikişer dişlidir Çiçekler püsküller halinde toplu silindirik ve sarkan, çiçek demetidir Dişi çiçekler küçük, ikişer tomurcuk halinde teşekkül eder Meyveler (fındık) ekseriya 2-5 adet gruplar halinde ve sağırsı çan biçimindedir Şubat-Nisan aylarında çiçek açar


Kullanılan Kısımlar: Gövde ve dal kabukları kullanılır İlkbaharda Nisan-Mayıs aylarında soyulur Kabuklar gölgede veya kabuklar bozkahve rengi kokusuz ve acı tattadırRutubet payı %11 dir Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edlir


Kimyevi Terkibi: Kabuklar tananlar ve henüz kesinleşmemiş maddeler ihtiva eder Meyve iyod, demir ve bakır tuzları, yağlı maddeler, metionin, kolin, lesitin, doymamış yğ asidleri, vs ihtiva eder


Hangi Hastalıklarda Kullanılır: İdrar söktürücü ve sıtmaya karşı te sirdedir


Kabuklar Halk tababetinde sıtmaya karşı, iştah açıcı sarılık taşır(vena) kan, damar genişlemesi prostat iltihabı, böbrek hastalıkları, karaciğer ağrıları, vesaire yerlerde kullanılmasını tavsiye eder Yapraklarda da aynı hassa vardır


Diğer taraftan meyveler yüksek kalorili gıdaldır, kansızlara, şeker hastalığına, böbreklerde ve safra kesesinde taşlara, guatr, ateroskleroz, yüksek tansiyon vsye karşı kullanılır


Kullanılışı: Kıyılmış kabuklardan 1 çorba kaşığı 0,5 lt suda 10 dakika kaynatılırGünde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır Yapraklardan da 2 çorba kaşığı 0,5 lt kaynar suda 2 saat bekletilir, aynı tarzda içilir


Alıntı Yaparak Cevapla