07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karabaş Otu
Karabaş Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karabaş Otu Hakkında - Karabaş Otu Faydaları - Karabaş Otu Yetiştiriciliği
(Lavandula stoechas)
Ballıbabagiller familyasındandır Diğer adları lavanta, yalancı lavanta,fransız lavantası, karabaş lavanta çiçeği,keşiş otu,gargan
45-50 cm boylarında kokulu, tüylü, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir Şeritsi dar ve uzun yaprakları grimsi yeşil tüylüdür,kenarları alta doğru hafif kıvrıktır Nisan-temmuz aylarında açan çiçekler silindirik yapılı koyu mor renklidir Aromatik değeri vardır
Batı ve Güney Anadolu’da maki toplulukları arasında denize yakın kurak yerlerde kendiliğinden yetişir Günümüzde ne yazık ki hızla azalmaktadır
Bileşiminde uçucu yağ saponinler ve bir glikozit bulunur
1848 yılında Keşişdağı’nda yetişen karabaş otlarının kolera hastalığına karşı kullanılmasıyla ilğili olarak Sultan Abdülmecit’in bir fermanı vardır
Karabaş otunun tam çiçeklenmeden toplanan dalları gölgede yada güneşte ama mutlaka açık havada kurutulur
Mikrop öldürücü , idrar ve balgam söktürücü, terletici,yatıştırıcı etkileri vardır Öksürüğe , romatizmaya, astıma, bronşite,sinirsel baş ağrılarına, yüksek tansiyona, kalbe, akciğere, saça, yaralara, egzamaya, ergenlik sivilcelerine iyi gelir
1 litre kaynar su 20-50 gram bitki üzerine dökülüp 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülüp günde üç kez birer bardak içilir Yara , bere, egzama ve sıyrıklar için dışardan sürülür
Cilde sürülmesi sivri sinekleri kaçırır
Bileşiminde bulunan jenarinol maddesinin tümör yok edici ve kansere karşı koruyucu etkisinin bulunduğu belirtilmektedir Bunun için bir tutam karabaş otu yarım litre kaynar suyla demlenir gün aşırı içilir
|
|
|