Konu
:
Çam Mantarı
Yalnız Mesajı Göster
Çam Mantarı
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çam Mantarı
Çam Mantarı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çam Mantarı Hakkında - Çam Mantarı Faydaları - Çam Mantarı Yetiştiriciliği
(Lactarius deliciosus)
Russulaceae familyasındandır
Diğer adları kanlıca mantarı, çintar, melki, merki
5-15 cm çapında ve dışbükey, kırmızımsı turuncu renkli şapkası olan ve genellikle çamların yada ladin ağaçlarının altında sonbahar yağmurlarıyla ortaya çıkan ilk don düşerken ortadan kalkan lezzetli bir mantar türüdür
Dışarıdan turuncu içerden beyaz olan sapının genişliği 1-2 cm boyu ancak 3-5 cm dir
Bu mantar türü dogada mutlaka birbirine yakın olarak bulunur
İlkini gördüğümüzde yanlarında başkalarının bulunacağını hemen düşünürsünüz
Kuruyup dökülmüş iğne yaprakların hafif havaya kalktığı bir tümsek görürseniz altında çam mantarının olduğunu hemen anlarsınız
Şapkalı kısım kırılınca turuncu bir süt çıkar bu süt biraz sonra koyu kirli yeşile döner, kırılan yer kirli yeşil kalır
Şapkanın alt kısmı da sarımsı yada turuncuyken topraktan çıkarılıp bir yerden bir yere taşınırken küçük sürtünmelerle yine kirli yeşil yada küf rengi bir hal alır
Çam mantarı çok iyi bir böbrek – kan temizleyicidir
Bu besini yedikten sonra idrar çok koyu gelir
İdrar ve üreme yolu rahatsızlıkları özellikle sistit için önerilir
( Çam mantarının bilimsel adı her ne kadar” Leziz sütlü mantar” olsada fazla yedikten sonra ağızda bıraktığı buruk-kekremsi lezzete itirazı olanlar olabilir mi bilmiyorum?Bence itiraz Bursa köylü pazarında sonbaharın ilk yağmurlarından sonra görünmeye başlanan bu mantarın fiyatına olabilir ancak
Ne varki doğanın , iklimin, havanın insafıyla, bir dünya uygun koşulun kesişimiyle kısa bir süreliğine ortaya çıkabilen bir nimet için yapabileceğimiz şey en çok teşekkür olabilir!)
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul