Konu
:
Muşmula
Yalnız Mesajı Göster
Muşmula
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Muşmula
Muşmula Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Muşmula Yetiştiriciliği - Muşmula Hakkında - Muşmula Bitkisnin Faydaları
MUŞMULA
(Mespilus germenica)
Gülgiller familyasındandır
Diğer adı gelin boğan
Muşmulanın yabanisi Döngel 2-3 metre boyunda çalı görünüşünde, dikenli,ilkbaharda beyaz çiçekler açan bir ağaçcıktır
Bunun aşılanmasıyla 5-6 metre boylanabilen, dikensiz bir ağaç ortaya çıkmaktadır ki,bunun meyveleri iricedir
Üstat Turhan Baytop’a göre muşmulanın daha iri meyveli kültür formuna Beşbıyık denmektedir
Ama bence halk arasında bu üç ad yörelere göre değişmek kaydıyla aynı meyveyi adlandırmada kullanılmaktadır
Muşmula meyvesi yada kahverengi renkli ve küremsi şekildedir
Beş çekirdeklidir
Hamken sert ve buruk olgunlaştıkça yumuşak ve daha az buruk lezzetlidir
Kuzey Anadolu dağlarında kendiliğinden yetişen bu ağaç tarihin çok eski çağlarından bu yana meyvesi için yetştirilmiştir
Bileşiminde tanen organik asitler ve şekerler bulunur
Muşmula meyvesinin dizanteri, kolit gibi bagırsak hastalıklarına karşı iyi bir ishal kesici ve düzenleyici özelliği vardır
Bunun için günde 100-200 gram meyve yenmelidir
Çekirdeği çıkarılmış meyveler bir havanda dövülüp süt yada şekerle karıştırılarak da yenir
Yada 100 gram henüz tam olgunlaşmamış muşmula çekirdeğinden ayıklanıp doğranır ve 500 gram suda 15 dakika kaynatılır soğuduktan sonra süzülüp tadlandırılarak içilir
Muşmula meyvesinin çekirdekleri de etkili bir ilaçtır
Böbrek ve idrar yolları taşlarını düşürür
Bunun için 50 gram dış kabuğu parçalanmış çekirdeğin üzerine 1 litre kaynar su dökülür 15 dakika bekletildikten sonra süzülür ve içilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul