Konu: Muşmula
Yalnız Mesajı Göster

Muşmula

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Muşmula





Muşmula Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Muşmula Yetiştiriciliği - Muşmula Hakkında - Muşmula Bitkisnin Faydaları

MUŞMULA


(Mespilus germenica)


Gülgiller familyasındandırDiğer adı gelin boğan


Muşmulanın yabanisi Döngel 2-3 metre boyunda çalı görünüşünde, dikenli,ilkbaharda beyaz çiçekler açan bir ağaçcıktırBunun aşılanmasıyla 5-6 metre boylanabilen, dikensiz bir ağaç ortaya çıkmaktadır ki,bunun meyveleri iricedir


Üstat Turhan Baytop’a göre muşmulanın daha iri meyveli kültür formuna Beşbıyık denmektedirAma bence halk arasında bu üç ad yörelere göre değişmek kaydıyla aynı meyveyi adlandırmada kullanılmaktadır


Muşmula meyvesi yada kahverengi renkli ve küremsi şekildedirBeş çekirdeklidirHamken sert ve buruk olgunlaştıkça yumuşak ve daha az buruk lezzetlidirKuzey Anadolu dağlarında kendiliğinden yetişen bu ağaç tarihin çok eski çağlarından bu yana meyvesi için yetştirilmiştirBileşiminde tanen organik asitler ve şekerler bulunur


Muşmula meyvesinin dizanteri, kolit gibi bagırsak hastalıklarına karşı iyi bir ishal kesici ve düzenleyici özelliği vardır


Bunun için günde 100-200 gram meyve yenmelidirÇekirdeği çıkarılmış meyveler bir havanda dövülüp süt yada şekerle karıştırılarak da yenirYada 100 gram henüz tam olgunlaşmamış muşmula çekirdeğinden ayıklanıp doğranır ve 500 gram suda 15 dakika kaynatılır soğuduktan sonra süzülüp tadlandırılarak içilir


Muşmula meyvesinin çekirdekleri de etkili bir ilaçtırBöbrek ve idrar yolları taşlarını düşürürBunun için 50 gram dış kabuğu parçalanmış çekirdeğin üzerine 1 litre kaynar su dökülür 15 dakika bekletildikten sonra süzülür ve içilir

Alıntı Yaparak Cevapla