07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bahçe Fasulyesi
Bahçe Fasulyesi Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Bahçe Fasulyesi Hakkında - Bahçe Fasulyesi Faydaları - Bahçe Fasulyesi Yetiştiriciliği
BULUNDUĞU YERLER:Memleketimizin her tarafında kültür olarak yetiştirilir Vatanı Güney Amerika’dır
YAPISI:Bir yıllık otsu bitkidir Saplar çok dallı, tırmanıcıdır Yapraklar; 3 parçalı, üzeri hav’la kaplı, geniş yumurta biçiminde sivricedir Çiçekler; beyaz veya pembe menekşe renginde, çiçek demeti, salkım gibi biraradadır Çanak 5 bölümlü kaynaşık, yapraklar düzensizdir Taç; kayıkçık, flama ve kanatçıktan ibarettir Meyve uzun, sarkık olup, iç kısmında böbrek şeklinde beyaz veya alacalı tohumlar ile doludur
KULLANILAN KISIMLAR:İyice olgunlaştıktan sonra koparılan ve içinden fasulyeleri alındıktan sonra kalan başak kabukları, Temmuz-Ağustos aylarında toplanır ve güneşte kurutulur Kuru başaklar beyaz veya az sarımtrak renkte, kokusuz, tatlı bir lezzettedir %12 rutubete müsaade edilir Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
KİMYEVİ TERKİBİ:İnulinemuadil madde argirin, asparagin, trigonelin, tirozin, lizin, levsin, kolin, triptofan, albüminli maddeler, silisyum asidi, tanenler, vitamin C, %40 dolayında hemiseluloz vs ihtiva eder
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Fasulye başakları; kandaki şeker miktarını düşürür, idrar söktürür ve vücudun su toplamasına mani olur Bundan dolayı şeker hastalığına yardımcı ilaç olarak kullanılır Ayrıca idrar yolları hastalıkları (işeme tutukluğu), sulu zatülcenp (sulu plevrit) iltihabı, şişkinliklerle gelen kalp yetersizliği ve yüksek tansiyonun ilk devrelerinde de kullanılır
Halk tababetinde kavrulmuş fasulye taneleri; toz haline getirilerek çeşitli sulu ekzamalar üzerine pudra gibi serpilir
KULLANILIŞI:İyice kıyılmış fasulye başaklarından 3 çorba kaşığı 0,5 lt suda 10 dakika kaynatılıp, süzülür Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

|
|
|