07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çemenotu
Çemenotu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çemenotu Hakkında - Çemenotu Faydaları - Çemenotu Yetiştiriciliği
Bulunduğu Yerler: Vatanı Batı Asyadır
Yapısı: Gövde 1 m kadar yüksek, doğru, bir yıllık otsu bitkidir Yapraklar üçerli, gonca yapraklar yaprak sapına kaynaşık durumdadır Çiçekler sarı, yukardaki yaprakların koltuklarına oturmuş gibidirler Çanak 5 bölümlü, taç küt kayıkçıktır Meyve çıplak, ucu gaga gibi biten fasulye, başaşağıdır Tohumlar dört köşelidir
Kullanılan Kısımlar: Tohumlar kullanılır Bitki olgunlaştıktan ve fasulyelerin açılarak dökülmemesinden evvel biçilir, yerinde kurutulur, sonra harman edilir İcab ederse tohumlar gölgede ,iyice kurutulur veya 40 dereceye kadar ısılın fırınlarda kurutulur Rutubet miktarı %14 dür Kuru tohumlar boz sarı renkte, karakteristik kokulu ve acı tattadır Torbalarda paketlenir
Kimyevi Terkibi: Tohumlar ( kolesterin ve lesitin diğer terkiplerden mürekkep ) katı yağ; helme, albuminler, kolin, saponin,eterik yağ,trigonelin alkaloidi, sepi maddeler, protein, nükleoprotein, reçineler, enzimler, vitamin C eserleri, sarı boyamalar vs ihtiva eder
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Tohumlar salgı bezlerini yumuşatıcı te’sire sahiptir Bronşit, sıtma, dalak hastalığı iştah açıcı olarak tedavilerde kullanılır Lapa halinde çıban, tümör (ur) lere konarak tedavi edilir
Çemenotu tohumları, halk tebabetinde şeker hastalığı, basurlar, öksürük, kan tükürme, verem başlangıcı, cinsi iktidari tahrik edici ve dalak hastalığına da kullanılması tavsiye edilir
Haricen cerahatlı yaralar, çıban, nikris, reumatik ağrılar ve rahim ağrılarına karşı lapa halinde, bademcik iltihabı ve boğaz ağrılarında gargara şeklinde kullanılır Baharat olarakda kullanılır
Kullanılışı: Hafif dövülmüş tohumlardan 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Yemeklerden evvel günde 4 defa birer çay bardağı alınır
 
|
|
|