Konu: Çemenotu
Yalnız Mesajı Göster

Çemenotu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çemenotu



Çemenotu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çemenotu Hakkında - Çemenotu Faydaları - Çemenotu Yetiştiriciliği

Bulunduğu Yerler: Vatanı Batı Asyadır


Yapısı: Gövde 1 m kadar yüksek, doğru, bir yıllık otsu bitkidir Yapraklar üçerli, gonca yapraklar yaprak sapına kaynaşık durumdadır Çiçekler sarı, yukardaki yaprakların koltuklarına oturmuş gibidirler Çanak 5 bölümlü, taç küt kayıkçıktır Meyve çıplak, ucu gaga gibi biten fasulye, başaşağıdır Tohumlar dört köşelidir


Kullanılan Kısımlar: Tohumlar kullanılır Bitki olgunlaştıktan ve fasulyelerin açılarak dökülmemesinden evvel biçilir, yerinde kurutulur, sonra harman edilir İcab ederse tohumlar gölgede ,iyice kurutulur veya 40 dereceye kadar ısılın fırınlarda kurutulur Rutubet miktarı %14 dür Kuru tohumlar boz sarı renkte, karakteristik kokulu ve acı tattadır Torbalarda paketlenir


Kimyevi Terkibi: Tohumlar ( kolesterin ve lesitin diğer terkiplerden mürekkep ) katı yağ; helme, albuminler, kolin, saponin,eterik yağ,trigonelin alkaloidi, sepi maddeler, protein, nükleoprotein, reçineler, enzimler, vitamin C eserleri, sarı boyamalar vs ihtiva eder


Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Tohumlar salgı bezlerini yumuşatıcı te’sire sahiptir Bronşit, sıtma, dalak hastalığı iştah açıcı olarak tedavilerde kullanılır Lapa halinde çıban, tümör (ur) lere konarak tedavi edilir


Çemenotu tohumları, halk tebabetinde şeker hastalığı, basurlar, öksürük, kan tükürme, verem başlangıcı, cinsi iktidari tahrik edici ve dalak hastalığına da kullanılması tavsiye edilir


Haricen cerahatlı yaralar, çıban, nikris, reumatik ağrılar ve rahim ağrılarına karşı lapa halinde, bademcik iltihabı ve boğaz ağrılarında gargara şeklinde kullanılır Baharat olarakda kullanılır


Kullanılışı: Hafif dövülmüş tohumlardan 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Yemeklerden evvel günde 4 defa birer çay bardağı alınır


Alıntı Yaparak Cevapla