07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sakız Ağacı
Sakız Ağacı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sakız Ağacı Yetiştiriciliği - Sakız Ağacı Hakkında
SAKIZ AĞACI
(Pistacia lentiscus)
Sakızağacığiller familyasındandır Diğer adları sakızlık, çıtlık,mezdeki
2-10 metre boylanabilen ama genelde 3-4 metre boylarında kalan , pullu,koyu renk gövdeli;üst yüzleri parlak , alt yüzleri donuk yeşil 2-4 yaprakçıklı ve derimsi sert, uzun yumurtamsı çift yapraklarını dökmeyen ;nisan – haziran aylarında fazla dikkat çekmeyen kırmızı başlı yada yeşilimsi küçük çiçekler açan bir ağaçtır
4 mm çapındaki yuvarlak meyveleri önceleri kırmızıyken , olgunlaşınca kararır Çıtlık yada çıtmık adını taşıyan bu meyveler çiğ olarak yenir
Sakız ağacı Ege ve Akdeniz bölgelerinde en çok Sakız Adasında ve Çeşme yarımadasının uç kısımlarında 0-800 metrelerde görülür Üretimi yazın çelikle yada menengiçten aşılanarak yapılır
Ülkemizde soyu tehlikede olan adeta can çekişen doğal ve tarihi bir değerimizdir Türkiye sakız ihtiyacını Yunanistan’dan ithal ederek karşılıyor bugün
Halen Çeşme’de sakız reçeli,sakız dondurması , sakız muhallebisi yapılmaktadır Buradan satın alınacak ballarda da arıların gayretleriyle taşınmış sakız polenleri bulunuyor olmalıdır
Haziran – ağustos aylarında ağaçcığın gövdesinde dallarda açılan eğik çizgiler ve yaralardan sızan reçine zamanla katılaşır ve yaz sonunda sonbaharda açık sarımsı ve camsı küçük parçalar halinde toplanır
Sakız Eski Mısır’da tedavi ve başka amaçlarla kullanılmıştır
Tarihte daha çok balgam söktürücü olarak kullanılmıştır Günümüzde dişetlerini güçlendirmek , dişleri temizlemek ve ağız kokusunu gidermek için çiğnenir;sindirim kolaylaştırıcı, nefes darlığını , öksürüğü, ishali giderici ve adet düzenleyici etkisinden yararlanmak için tatlandırıcılarla birlikte alınır;plaster , yapıştırıcı sargı sanayinde vernik ve lak yapımında kullanılır Yapıştırıcı olarak diş hekimliğinde de değerlendirilir Diş macunu yapımına girer
Başta sindirime yardımcı rolü olmak üzere modern tıbbın yararlarını kabul ettiği bir eczadır, sakız
|
|
|