07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiğdem
Çiğdem Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çiğdem Hakkında - Çiğdem Faydaları - Çiğdem Yetiştiriciliği
(Crocus spp)
Süsengiller familyasındandır Diğer adları çileyem, çiydam, çivtan,alvela,apalak
Çok yıllık sarı yada mor- mavi çiçekli otsu bitkilerdir Çiçekler türe bağlı olarak ilkbahar yada sonbaharda açar Türkiye’de 30 kadar türe bulunur
Çiğdem yumurtaları çiğ yada külle pişirilerek yenir Ayrıca çiğdem yumurtalarından yemeklerde yapılır çiğdem aşı , çiğdem pilavı , çiğdem sütlü bilinen çiğdem yemekleridir
Çiğdem pilavı Anadolunun bazı yörelerinde baharın gelişini kutlamak üzere çocukların düzenlediği bir şenliktir Çiğdemler açyığında çocuklar maniler söyleyerek ev ev dolaşır her eve bir demet çigdem çiçeği bırakarak onlardan bulgur,yağ,tuz gibi yemek malzemeleri ister Böyle böyle topladıkları malzemelerle uygun bir yerde oturup içine çiğdem yumruları da koydukları pilavı pişirir, onu çeşitli eğlencelerle yerler
Günümüzde de sürdürülen bu şenlik Turhan Baytop’un dikkat çektiği üzere Hititlerin Anadolu’da Kutladıkları Bahar Bayramının devamı niteliğindedir
Çiğdemin bileşiminde uçucu ve sabit yağlar , şeker, organik asitler bulunur
C cansellatus türü 4-7 yapraklı sonbaharda mor- mavimsi çiçekler açan çok yıllık otsu bir bitkidir Bitkinin yumruları ilkbaharda sökülür ve pişirilerek yenir Güneydoğu Anadolu’nun kasaba pazarlarında demetler halinde satılır
|
|
|