Yalnız Mesajı Göster

Menderesi Kandırdılar(Tarihteki Utanç İle İlgili Bilgiler)

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Menderesi Kandırdılar(Tarihteki Utanç İle İlgili Bilgiler)

İmralı'da deniz kabarmıştı
Bugüne kadar halkın dilinde bir efsane olarak anlatılan doğal olaylar da yaşanmaya başlamıştı Şenyüz, 'Böyle bir fırtınayı daha önce de, sonra da hiç görmemiştim' diye anlatıyor: "Her yer karardı Deniz simsiyah olmuştu Gökten boşanırcasına yağmur yağıyordu Dalgalar hücumbotu sallıyordu Batacağız sanmıştım Kendimizi İmralı'ya zor attık Akşama kadar da bu fırtına hiç dinmedi Zaten bizden sonra da daha kimse gelmedi"
Sadece İmralı'da Menderes'in idam fotoğraflarını çekmekle kalmadı Şenyüz, Yassıada duruşmalarında da binlerce fotoğrafı o ve üç arkadaşı çekti Aynı zamanda Genelkurmay Foto Film Merkezi'nin şefliğini de yapan Şenyüz'ün duruşmalarla ilgili pek çok anısı var Yaşı ve yaşadıklarından dolayı bunların çoğunu unutmuş Ancak yine de aklında kalanlar var Özellikle hakim ve savcıların Menderes ve arkadaşlarına yaptıkları kaba ve çirkin muameleyi unutamıyor Hakimlerin zaman zaman hakarete varan sözleri hâlâ kulaklarında: "Hakim ve savcıların hakaretlerini duydukça, tavırlarına şahit oldukça sinirleniyorduk, canımız sıkılıyordu Menderes ve arkadaşları sürekli azarlanırken onların aleyhine ifade veren tanıklara iltifatlar ediliyordu Mesela gariban takımı geliyor elini mikrofona yaklaştırırsa 'Çek elini mikrofondan' diye azarlanıyordu Öbür taraftan bir tanık gelip onların aleyhine konuşuyorsa ellerini sallayabilir, mikrofonu tutabilir"
Yassıada fotoğraflarımı yürüttüler
Yassıada ve İmralı'da çektiğim fotoğrafları 1978'de emekli olduktan sonra evimde saklıyordum Sonra bir baktım, sakladığım yerde yoklar Evi altüst ettim ama bulamadım Anladım ki birileri götürmüş! Çok tarihi fotoğraflar vardı Mesela Celal Bayar'ın hücrede resmi vardı Kimseye vermemiştim Bir tek benim albümümde vardı Kim, niye aldı bilmiyorum
Hatıra olarak saklasınlar diye
Hatıra olarak Yassıada'nın bir fotoğrafını çerçeveletmek istedim 1965'te Erzurum'da görev yaparken bir camcıya gittim Ya çerçevelettiremedim "Bakıp dalga mı geçeceksin bunlarla?" dedi camcı "Çeken benim" dedim "Hatıra olsun diye istiyorum" dedim Salonun fotoğrafını çekmiştim Sanıklar da vardı Ama adam yapmadı, kimseye yaptıramadım çerçeveyi Erzurum'da
Senaryo gereği fotoğraf çektik
27 Mayıs'tan sonra Menderes ve arkadaşları tutuklanıp Yassıada'ya getirildi Ancak adaya inerlerken fotoğrafları çekilmemiş Unutulmuş nedense Birkaç gün sonraydı sanırım Bir senaryo yazıldı Hepsine takım elbiseleri giydirildi Hücumbottan indiriliyormuş gibi yaptılar, biz de fotoğraflarını çektik Celal Bayar, fotoğraf çektirmek istemedi "Biz film artisti değiliz" dedi Sonra 'Köpek Davası'nda da hakime bayağı kızdı "Böyle basit davalar için beni buraya çağırmayın" dedi "Hakkımda ne karar veriyorsanız verin" dedi
O vatan hainiyle ne konuştun?
Yassıada'da sanıklarla ve onları ziyarete gelen yakınlarıyla tek kelime konuşmamız bile yasaktı Rahmetli Menderes ile fotoğraf çekerken epey göz göze geldik Ben kendisini severdim Hatta arkadaşlarım bana Menderesçi derlerdi Ama tek kelime konuşamadım Korktum Bir pazar günü sanık yakınları gelmişti Görüşmeler bir barakada yapılıyordu Bana bu barakayı sordu Ben de 'Bilmiyorum' dedim Meğer Ada Komutanı Tarık Güryay, bizi izliyormuş, bu diyaloğu görmüş Hemen beni çağırdı 'Ne konuştunuz?' diye sordu Hiçbir şey efendim, bana görüşmelerin nerede yapıldığını sordu, ben de 'Bilmiyorum' dediğimi söyledim Bana 'Onlar vatan haini, bir daha tek bir kelime konuştuğunu görmeyeyim' dedi Böyleydi uygulama Adam istediğini yapıyor, astığı astıktı yani Ya bilmiyorum, dedim ben, hakikaten pazar günü gidip de sanıklarla görüşmedim Hangi barakada görüşüyorlar bilmiyorum yani Bilmiyorum, dedim

Alıntı Yaparak Cevapla