Konu
:
Sahn-I Seman
Yalnız Mesajı Göster
Sahn-İ Seman
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sahn-İ Seman
Sahn ı Seman - Sahn ı Seman Hakkında - Osmanlı Sahn ı Seman
Sahn-ı Seman, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra kurduğu eğitim kurumları arasında en üst düzeyde eğitim veren yüksek öğrenim kurumudur
Fatih Külliyesi içerisinde yer alan Sahn-ı Seman, külliye bütünlüğü içerisinde yapılmıştır
İnşaatı 1462 ile 1470 yılları arasında sürmüştür
Sahn-ı Seman'ın şekillenmesinde Ali Kuşçu ve Fatih Sultan Mehmet'in birlikteliği öne çıkmaktadır
Sahn-i Seman İstanbul'un ilk Türk yükseköğretim kurumudur
Sahn-ı Seman medreseleri Fatih Külliyesi içindeki en yüksek düzeyli medresedir
Sahn-ı Seman'ın eğitim müfredatının hazırlayıcılarından çağın önemli bilim adamı Ali Kuşçu'dur
Medreselerde Ali Kuşçu tarafından düzenlenen bir okutma planının olduğu, hattâ bunun “Kânûnnâme” şeklinde yapıldığı bilinmekle birlikte, ama bugüne kadar incelemesi yapılan Osmanlı arşiv belgeleri arasında bu belge ele geçirilememiştir
Bu kanunnamenin aslının 1918 yılında külliyede çıkan yangınla yok olması da olasıdır
Sahn-ı Seman, Kanuni tarafından açılan Süleymaniye medresleri zamanına kadar nakli ve akli bilimlerde öğrenci yetiştirmekteydi
Kanuni devrinde bu medreseler şer'î ilimler ihtisası yapılan medreseler olmuşlar, Süleymaniye medreseleri de aklî ilimlerin ihtisas yeri olmuştur
Ayrıca sahn-ı seman'ın sözlük anlamı sahn-ı (bölüm) seman (sekiz) anlamına gelir
Yani sekiz bölümden oluşan bir medresedir
Her bölümde 19 oda bulunur bu bölümlerde en fazla iki çocuk kalırdı
Fatih camisi, Sahnı Seman bahçesindedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul