Konu
:
Osmanlı İmparatorluğu'nda Bilim Ve Teknoloji
Yalnız Mesajı Göster
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Osmanlıda Bilim - Osmanlıda Teknoloji - Osmanlı Bilim Adamları
Osmanlı İmparatorluğu'nda bilim ve teknoloji, imparatorluk döneminde bilim ve teknoloji alanında elde edilen başarılar ve gelişmeleri inceler
Osmanlı İmparatorluğu tarihinin bilimsel, kültürel ve entelektüel açıdan incelenmesi yeni bir alandır
İslam'ın Altın Çağı'nın 14
yüzyılda sona erdiğine inanılır
Fakat İmparatorluğun batısında, İran ve doğuda Hindistan'da artan bilimsel çalışmalarla bu çağ 15
ve 16
yüzyıllara kadar devam etmiştir
Çeviriler ve toplama eserler
Osmanlılar çok büyük ve geniş kütüphaneler kurdular
Örneğin Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'da yaşayan Yunan bilimadamı Georgios Amirutzes'ten Batlamyus'un coğrafya kitaplarını çevirmesini ve eğitim kurumlarında, kütüphanelerde kullanılmasını emretti
Patriarch Gennadious'un tarihin ve hıristiyan felsefesinin en eski kitaplarından biri olan İtikadname Enderûn mektebinde okutulmak üzere tercüme edildi
Semerkant'lı matematikçi Ali Kuşçu oniki cilt matematik kitabı yazdı
Eğitim
Medreselerin Gelişimi
Bu konuda daha detaylı bilgi için, Medrese maddesine bakınız
Selçuklu döneminde ortaya çıkan medreseler Osmanlı döneminde en yüksek seviyesine ulaşmıştır
Teknik Eğitim
Dünyanın özellikle mühendislik eğitimini hedefleyen ilk enstitülerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 yılında kuruldu
Bu üniversite III
Mustafa tarafından Mühendishane-i Bahr-i Humayun adı altında gemi mühendislerini eğitme amaçlı kuruldu
1795'te enstitünün alanı genişletildi ve Avrupa standartlarını yakalamak ve orduyu modernize etmek için ordu mensuplarına da teknik eğitim verilmeye başlandı
1845'te mühendislik fakültesi geliştirildi ve buna ilaveten mimarlık eğitimi verilmeye başlandı
1909 yılında okul sivil mühendisleri de eğitmeye başladı
Bilim dalları
Astronomi
Coğrafya
Tıp
Fizik
Bilimsel aletler
Mekanik teknoloji
Mekanik saatler
Ordu
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster