07-25-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İnkilapların Olmadan Önceki Ve Olduktan Sonraki Durumlarıyla İlgili Yazı Ve Resimler
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKİLAPLAR:
Osmanlı Devleti’nde eğitimde birliğin olmaması ve dini nitelikli olması yenilik yapılmasını zorunlu kılıyordu
Tevhid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924) : Eğitim ve öğretim birleştirilerek, devlet denetimine ve Milli Eğitim Bakanlığı emrine verildi Bu kanun çerçevesinde medreseler kapatıldı (Laiklikle ilgilidir )
Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun (1926) : İlk ve orta öğretimin esasları tespit edildi Eğitim-öğretim hizmetleri laik eğitim anlayışıyla modernleştirildi (Laiklikle ilgilidir )
Harf İnkılabı (1 Kasım 1928) : Türkler tarih boyunca Göktürk, Uygur ve Arap alfabelerini kullanmışlardı Laik Türkiye Devleti’ne en uygunu olarak görülen Latin alfabesi, yeni Türk alfabesi olarak kabul edildi
Millet Mektepleri’nin Açılması (1928) : Yeni Türk Alfabesi’ni “halka” öğretmek amacıyla okullar açılmıştır
Türk Tarih Kurumu’nun Kurulması (15 Nisan 1931) : Türk tarihini “Milliyetçilik ve Laiklik” ilkeleri esaslarına uygun olarak ele almak, Türkler’in kökenini, hizmetlerini, kurdukları devlet ve medeniyetleri araştırmak amacıyla kurulmuştur
Türk Dil Kurumu’nun Kurulması (12 Temmuz 1932) : Türkçe’yi yabancı dillerin tesirinden kurtararak gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamak, dilde millileşme ve sadeleşme yoluna gitmek, Türkçe’yi bir bilim ve kültür dili haline getirmek amaçlanmıştır
Not : Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması milliyetçilik ilkesiyle ilgilidir
Üniversite Reformunun Yapılması (1933) :
- Darülfünun kaldırılarak yerine İstanbul Üniversitesi kurulmuştur (31 Mayıs 1933) Modern bilime açık olan bu üniversitede Hitler Almanyası’ndan kaçan bilim adamları da görev aldılar
- Ankara Hukuk mektebi (1925 – İlk yüksekokul), Yüksek Ziraat Enstitüsü (1933)
- Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi (1936 – İlk fakülte)
- Güzel Sanatlar Akademisi, Devlet Konservatuarı açıldı

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
• 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi Eğitim öğretim laikleştirildi Bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı Medrese ve okul ikiliğine son verildi
• 1Kasım 1928’de Latin alfabesi kabul edildi
• 15 Nisan 1931’de Türk Tarih Kurumu kuruldu
• 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu kuruldu
• 1924’te Topkapı Sarayı müze haline getirildi Aynı yıl Etnografya Müzesi ve Güzel Sanatlar Akademisi açıldı
• 1933’te İstanbul Üniversitesi ve Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi açıldı
NOT: Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun kurulması Atatürk’ün Milliyetçilik ilkesiyle doğrudan ilgilidir

ATATÜRK DİYOR Kİ;
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir ”
“Öğretmenler; Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister ”
“Çalışmak ve başarı aramak her insan için temel ilke olmalıdır ”
“ Okumadan, öğrenmeden, araştırmadan, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler önce onurlarını, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da geleceklerini kaybetmeye mahkûmdurlar ”

ATATÜRK DİYOR Kİ;
“Kültür; okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, uyanmak, düşünmek, zekâyı eğitmektir ”
“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir ”
“Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim ”
|
|
|