Konu
:
Siz Hangi Türkçeyi Konuşuyorsunuz?, Oysa Diline Sahip Çıkamayan Bir Toplum...
Yalnız Mesajı Göster
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Siz Hangi Türkçeyi Konuşuyorsunuz?
Araba kullanırken radyo dinlemeyi severim
Bir kanaldan diğerine merakla ve sorumsuzca gezinmek bana eğlenceli gelir
Türk popu‚ rock‚ arabesk‚ haber‚ dini yayınlar‚ dualar‚ r&b derken gideceğim yere varır‚ trafik derdine de çok kapılmamış olurum
Bu gezinmeler sırasında artık daha belirgin olarak dikkatimi çeken bir noktayı paylaşmak istiyorum
Her dil konuşulduğu yörenin kültürel dokusu yönünde farklıklılar gösterir
Bu lehçeler aslında dil ortamının rengi‚ zenginliği sayılır
Ancak son yıllarda lehçe ile alakası olmayan bir
Türkçe
farklılaşması yaşanıyor ki buna argo demek de mümkün değil
Bu deformasyonlardan ilki özellikle yabancı dille eğitim yapan gençler ve daha çok yukarı mahalle sakinleri tarafından konuşulan‚ yayılan ve popüler müziklerinde de kendini gösteren İngilizce tonlamalı‚ vurgulamalı‚ içinde w tınlamaları olan bir
Türkçe
Bu durum dil kullanımında İngilizce sözcük kullanmaktan tamamen farklı
Burada bambaşka bir şey‚
Türkçe
nin İngilizce gibi söylenmesi söz konusu
Diğer bir gelişme ise
Türkçe
nin Arapça etkili kullanımı
Özellikle İslamcı radyo kanallarında yayımlanan İslami müziklerde bu etki çok belirgin
Bu defa da
Türkçe
-Arapça vurgulama ve tonlamalarla‚ gırtlaktan gelen kh seslerinin belirlediği bir
Türkçe
oluveriyor
Her iki kullanımda da hem komik hem de üzücü bir olguyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum
Bir dilin böylesi etkilenmelere açık olması‚ bizim düşünce iklimimizi belirleyen kuvvetli rüzgârları göstermekte
Doğu’dan ve Batı’dan gelen rüzgârlar o kadar kuvvetli ki zihnimizin altı üstü bu rüzgârların etkisine tabi olmakta
Her toplum kendi diliyle düşünür‚ bu dille sanat‚ edebiyat‚ felsefe‚ bilim‚ siyaset‚ müzik vb yapar
Soluk aldığı kültürü bu dille yani ana diliyle oluşturur
Bu gelişmelerin yani kültürümüz‚ dilimiz üstünde egemen olan kültürlerin bu ölçüde güçlenmesi şüphesiz ki bir tehdit
Oysa diline sahip çıkamayan bir toplum‚ zihnine sahip çıkamaz ve gerçek emperyalizm‚ toprakların fethinden daha etkili biçimde zihinlerin fethinden geçer
Dikkat kesilmemiz gereken bir konu
Nur Başnur / 24
02
2007
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul