07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zararlı Bakterilerden Kurtulmanın Yolları
Besin kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür Yorgunluk, üşüme, hafif ateşlenme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bozukluğu, ishal hatta ölüm gibi birçok değişik sonuç ortaya çıkabilir Arkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdırBakteriler yaşamak için besine, neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar Proteinli ortamlarda ise oldukça güçlenirler Bu sebeple, mutfaklar bakteri üremesi için en uygun ortamlardır Bakterilerin hepsi zararlı değildir örneğin, yoğurt, peynir, sirke gibi bazı besinleri oluşturmak için kullanılan yararlı bakteriler de vardır Besin kaynaklı hastalığa yüzlerce bakteri neden olabilir Ancak en sık görülenler ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Salmonella: çoğunlukla çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunur İyi pişirilen besinlerdeki bakteriler ölür çiğ ve pastörize edilmemiş süt içilmemesi önemlidir
Staphylococcus aureus: Besinle uğraşan kişilerin deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır Bu nedenle, hasta veya elinde kesik yara olan personelin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir
Clostridium perfringens: Oda sıcaklığında ürer özellikle tezgâh üzerinde unutulan yemekler, soslar bu konuda tehlikelidir Büyük tencerelerdeki yemeklerin soğutulup, hemen dolaba konulması gerekir
Clostridium botulinum: çok fazla görülmez ama ortaya çıktığında oldukça tehlikelidir Konserveler bu konuda ciddi risk oluşturabilir Açıldığında içi fışkıran kutulara veya bombeli kavanozlara dikkat edilmelidir
Esherichia coli: Bağırsaklarımızda bulunan bir bakteridir Ellerin iyi yıkanmaması, bu konuda risktir Yemek hazırlayanların kendi kişisel hijyenlerine çok dikkat etmesi gerekir
Yemekleri dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün
Gıdaları iyi pişirin Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir
Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir
Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaştırılmasıdır
Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbiri ile temas etmesin Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın,
Ellerinizi sık yıkayın Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın Gıdaları hazırlamadan önce eğer elinde her hangi bir kesik veya enfeksiyon varsa onun üzerini iyice kapattığınızdan emin olun
Mutfak yüzeyi ve ekipmanları temiz tutun Zemin temizliğinde kullanılan bezler , el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan ayrı tutulmalı ve onlarda sık sık yıkanmalıdır
Güvenli su kullanın Gıdaları hazırlamak içinde temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir
Bakteriler her yerde
Bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidir Oda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir
Bakterilerin kontaminasyonunu engellemek için elinizi en az 20 saniye süreyle sabunla sık sık yıkayın
Kurulama bezlerini sık değiştirin ve besinlerle temas ettirmeyin Kullandıktan sonra sık yıkayın
Buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının Soğuk havanın dolaşması için gerekli alanı sağlayın
Besin kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerini kontrol edin
Artan yemeklerinizi mutlaka buzdolabında bekletin, dışarıda, oda ısısında bırakmayın
Kesme tahtalarınızın temizliğine çok dikkat edin Et, balık veya tavuk için farklı renkler kullanabilir veya çok iyi yıkadıktan sonra aynı kesim tahtasını kullanabilirsiniz Et ve sebze için aynı kesim tahtasını kullanmayın
Yemeği karıştırdığınız kaşık ile tadına bakmayın
Evde dondurucuya atacağınız paketlerin üzerine etiket koyarak, mutlaka tarih yazın
Kaynak: Milliyet Sağlık
|
|
|