07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Zehirlenmelerine Dikkat
Gıda zehirlenmelerine dikkatYiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin yaşanmasında önemli faktörleri oluşturuyor BeslenmeHalk SağlığıGıda zehirlenmeleri, bir mikroorganizma veya toksin ile bulaşmış besinin tüketiminin ardından ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı, karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren bulgular ile ortaya çıkıyor Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin yaşanmasında önemli faktörleri oluşturuyor
Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr Hülya çaşkurlu, besinlerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özenin gösterilmemesinin, besin zehirlenmelerine yol açtığını kaydetti
Besinler veya içecekler infeksiyona yol açan mikroorganizmalarla, toksin maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden oluyorlar Besin zehirlenmelerine çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açıyor Bu bakteriler 5–70 0 C arasında, en çokta oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösteriyorlar Genellikle 5 0 C ve altındaki derecelerde çoğalamazlar Bu nedenle yaz aylarında besin zehirlenmelerinin görülme sıklığı artıyor Bunların yanı sıra nadiren yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi de besin zehirlenmesine sebep olabiliyor
Dr Hülya çaşkurlu süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer aldığını ifade etti
Besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmak gerekiyor;
Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalı
Besin pişirildikten sonra bir saat içinde tüketilmeli
Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalı
Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı
Etler iyice pişirilmeli
Alışveriş yaparken ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edebilerek alınmalı
Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalı
Depolanacak besinler en kısa zamanda soğutulmalı (1 – 1,5 saatten önce) ve saklanacak yerin sıcaklığı 4°C den az olmalı
Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalı
Mutfak ve depoların temizliği/uygunluğu sağlanmalı
özellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmeli
Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalı
Salgınlar erken tanımlanarak gerekli önlemler alınmalı
Besin zehirlenmelerinin, ishal, bulantı, kusma ve ateş ile seyrettiğini ifade eden Dr çaşkurlu, vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak için bol miktarda sıvı alınması gerekir Tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola, pirinç lapası gibi yiyecekleri yeme kolaylığı açısından da faydalı olabilir dedi
Ev koşullarında, ağızdan sıvı alınamıyorsa, elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa, ishal uzadıysa ve ateş yükseldiyse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor
Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor
En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor
Kaynak: saglicaklakal com
|
|
|