Konu
:
Kan Şekeri Yüksekliği Ve Glisemik İndeks
Yalnız Mesajı Göster
Kan Şekeri Yüksekliği Ve Glisemik İndeks
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kan Şekeri Yüksekliği Ve Glisemik İndeks
kan şekeri yüksekliği (hiperglisemi) diyabette ortaya çıkan günlük şikayetlerin hepsinin ana nedenidir (çok su içme, çok idrar yapma ve çok yemek yeme)
diyabetin uzun süreli komplikasyonları ise (göz dibi hasarı, böbrek hasarı ve sinir hasarı) yine uzun süreli kan şekeri yüksekliği ile ilişkilidir
Dahası hiperglisemi koroner damar hastalığı gibi büyük damar hastalıklarının da ana nedenidir
Bu üç temel nedenden dolayı diyabetin tedavisindeki asıl yaklaşım, kan şekerinin normal düzeylere düşürülmesidir
kan şekerini belirleyen nedir?
Bir öğünü takiben kana geçen glikoz miktarı ile bu şekerin kandan uzaklaştırılma hızı arasındaki denge kan şekeri düzeyini belirler
Glikozu kandan uzaklaştıran en etkili mekanizma pankreastan salgılanan insülin hormonunun özellikle kas ve yağ dokusuna fazla glikozu sokmasıdır
Diyette kan şekerini belirleyen en önemli komponent elbette karbonhidratlar (şekerler)dır
Ancak yağlar da glikoz emilimini yavaşlatarak etki ederler
proteinler de insülin salgısını artırarak glikozun kandan uzaklaştırılmasına yardım ederler
Diyetteki karbonhidratların hem miktarı hem de tipi kan şekerini etkiler
Böylece belirli gıdaların içerdikleri karbonhidrat miktarı ve tipine göre kan şekerine etkileri farklıdır
Son dönemlerde gıdaların kan şekerine etkilerine göre glisemik indekslerinden bahsedilmektedir
Glisemik indeks tüketilen bir gıda ürününün içindeki karbonhidratlarının kan şekeri üzerine olan etkisinin bir ölçüsüdür
Bazı gıdalar kan şekerini hızla yükseltirken, diğerleri daha masum bir yükselmeye neden olurlar
Bilimsel olarak bu indeks yenilen bir öğünden iki saat sonra kan şekerinin düzeyi ile ilişkilidir
Referans değer beyaz un veya glikozun kendisidir
Örneğin, 100 gram beyaz un kaynaklı glikoz yendiğinde iki saat sonra ölçülen kan şekeri %100 kabul edilir
İçinde 100 gram farklı türde karbonhidrat olan bir öğün yendiğinde kan şekerini bu kritere göre ne kadar değiştirdiği gözlenir
Eğer örneğin %20 daha az yükseltiyorsa o öğünün ya da gıdanın glisemik indeksi %80dir
Yani kan şekerini beyaz un veya glikozun kendisinden daha az (%20) yükseltiyordur
Bu nedenle temel olarak gerek diyabetli bireylerin gerekse sağlıklı yaşamak isteyenlerin glisemik indeksi düşük gıdalar yolu ile karbonhidrat almaya dikkat etmeleri yararlı olacaktır
Aklınıza gelebilecek bir soru şu olabilir; madem kan şekeri yüksekliği çok zararlı, o zaman diyetten tüm karbonhidratı çıkaralım ya da Atkinson doğru mu söylüyor? Bu sorunun tek ve kesin yanıtı hayırdır
Çünkü kan şekeri son derece önemlidir ve vücudun olmazsa olmazıdır
Zararlı olan onun yüksekliğidir
Vücudumuzdaki bir trilyon sinir hücresi, 25 trilyon kırmızı kan hücresi ve diğer bazı hücreler (üreme hücreleri, bazı böbrek hücreleri vs
) enerji üretmek ve yaşamak için kan şekerine muhtaçtırlar
Bu nedenle kan şekerimiz düştüğünde sinir hücrelerimiz iyi çalışamaz ve kişi bayılır
Vücudumuzda kan şekerini düşürmek için tek hormon varken (insülin) düşen kan şekerini yükseltmek için ise en az dört hormona görev verilmiştir (glukagon, böbrek üstü bezi hormonları adrenalin ve glikokortikoidler ve büyüme hormonu)
Bu nedenle kişinin günlük enerji gereksiniminin ortalama %45-65i mutlaka karbonhidrat kaynaklı olmalıdır ve kan şekeri asla normalin altına düşürülmemelidir
Kaynak : Bayposta
com
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul