07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyveler İçinde; Elma!
New York'taki Cornell Üniversitesi'nden bir ekibinin gerçekleştirdiği araştırmanın sonucuna göre, hücrelerin zarar görmesine karşı direnci artıran güçlü bir antioksidan madde bulunan elma, güneş ışığı, kimyasal reaksiyonlar ve günlük yaşamın sebep olduğu stresten kaynaklanan zararlara karşı güçlü bir koruma sağlıyor
Bol miktarda meyve ve sebze tüketiminin alzheimer ve benzeri beyin
hastalıklarının gelişme riskini azalttığını belirten araştırmacılar,
Journal of Agricultural and Food Chemistry isimli derginin 1 Aralık
tarihli sayısında yayımlanmak üzere kaleme aldıkları makalede, meyve
ve sebzelerde bulunan C vitaminin de güçlü bir antioksidan olduğunu
ifade ediyorlar *
Buna rağmen, farelerin beyni üzerinde yapılan bir araştırmanın
elmada bulunan quercetin isimli antioksidan maddenin C vitamine göre
beyin hücrelerinin muhtemel hasarlara karşı direncini çok daha iyi
koruduğunu ortaya koyduğu kaydedildi
Diğer meyve ve sebzelerle mukayese edildiğinde en yüksek quercetin
oranına sahip olan meyvenin elma olduğu ve elmanın Alzeheimer
hastalığıyla mücadelede en faydalı yiyecek olduğuna dikkat çekildi
Cornell Üniversitesi Gıda, Bilim ve Teknoloji Bölümü Başkanı Prof
C Y Lee, ''Herkes, özellikle taze olmak üzere, daha fazla elma
yemeli,'' derken quercetin maddesinin en fazla elma kabuğunda
bulunduğunu ifade*etti
Elmanın kendisinin elma suyu tüketimine nazaran çok daha faydalı
olduğunu kaydeden Lee, genelde kırmızı elmaların yeşil ya da sarı
elmalara göre çok daha fazla antioksidan madde ihtiva ettiğini
söyledi
Soğan, kızılcık ve böğürtlen gibi meyve ve sebzelerde de bol
miktarda quercetin maddesinin bulunduğu ifade ediliyor
Kaynak : Bayposta com
|
|
|