07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Keten Tohumu İle Gelen Sağlık
Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir Hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması önerilir Yeterli miktarda balık tüketmiyorsanız (Omega-3 yağ ihtiyacınızı karşılamak için), hamur işlerine de keten tohumu ekleyebilirsiniz
Keten tohumları sert olduğundan dikkatli bir çiğnemede bile yeterince öğütülemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir
Keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini korur Öğütülmüş keten tohumu ise 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda saklanabilir
KETEN TOHUMUNUN YARARLARI
mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir
bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir
Kemikleri güçlendirir Özellikle menopoz döneminde yararlıdır
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir
kalp-damar hastalıklarından korur
LDL kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür
yüksek tansiyonu düşürür
romatizmal hastalıkları önler
sinir sistemini güçlendirir
Hafızayı güçlendirir
kan şekerini dengeler
Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir
Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir
Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır
Nasırlarda kompres olarak kullanılır
Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar
Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir
Öksürüğü giderir
ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır
Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır
KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
Kaynatılarak içilebilir
Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir
Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur
Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir
Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz
Kaynak : Bayposta com
|
|
|