07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Bir Bayram Tatili İçin Öneriler
Diyetisyen Seçil Kenar, Kurban Bayramı nda et miktarı tüketimine dikkat çekerek, Bayram tatili süresince doğru beslenme& konusunda şu önerilerde bulundu…
- Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gereklidir
- İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır
- Bayram ziyaretleri sırasında aratan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir
- Günde 2-2 5 lt su tüketimine dikkat edilmelidir
- Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır
- Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda tüketilmesi önerilmemektedir
- Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır
- Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidirler
- diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir
- Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir
Kaynak : Bayposta com
|
|
|