Prof. Dr. Sinsi
|
Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması Ve Saklanması Sırasında Dikkat Edilecekler
Besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir Bu kurallar şöyle sıralanabilir:
Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır
Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir
Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir
Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir
Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir
Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir
Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır
Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır
Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir
Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir Özellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır Bu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde; örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak saklanmalıdır
Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır
Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır
Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır
Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır
Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır Pişmiş yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır
Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir Satın alındıktan sonra yine bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır
Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır
Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir
Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır
Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır
Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır
Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır
Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır
Tarhananın besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi değerini daha da artırır Tarhana yapılırken güneşte kurutulursa, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır
Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır Şeker yerine pekmez kullanılması besleyici değerini daha da artırır
sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Pastörize veya sterilize uzun ömürlü sütleri kullanın
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar
Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır
Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır
Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır
Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır
yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir
Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır Yine, yoğurt torbaya konup süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur
Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz
Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız
Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır
Kaynak : Bayposta com
|