07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Okul Katinlerinede Süt Yok, Cola Ve Cips Başrolde
İstanbul'da, 71'i ilköğretim olmak üzere 100 okulda yapılan araştırma, öğrencilere karbonhidrat ve yağ bakımından zengin yiyecek modeli sunulduğunu ortaya koydu
Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısında, henüz kurulma aşamasında bulunan ''Türkiye Sağlıklı Beslenme Platformu'' çerçevesinde, Türkiye diyabet Vakfı ve diyabet Yaşam Derneği'nce yapılan ''Okul Çocuklarında Beslenme Sorunları'' araştırması hakkında bilgi verildi
İstanbul'un değişik semtlerinde ve aralarında kolejlerin de bulunduğu okullarda gerçekleştirilen araştırmada elde edilen sonuçlara göre, ilköğretim okullarının yüzde 11 1'i, liselerin de yüzde 8 3'ünde yemekhane var kantin bulunma oranı ise ilköğretimde yüzde 98 3, liselerde yüzde 100 Okullarda kahvaltı verme oranı da yüzde 10'ların altında
İlköğretim okullarının yüzde 63'ünde öğle yemeği için 45-60 dakika süre verilirken, yüzde 5'inde bu süre yarım saatin altında Liselerin yüzde 78'inde ise yemek için 30-45 dakikalık süre veriliyor
Okul kantinlerinin yüzde 97'sinde salata, yüzde 45'inde süt bulunmazken, buna karşın tamamında kola ve cips satılıyor
kantinlerde satılan diğer yiyecekler arasında sosisli sandviç, tost, çikolata, hazır kek, şeker ve gazoz gibi içecek ve yiyecekler yer alıyor
-YORUM VE ÖNERİLER  
Türkiye Sağlıklı Beslenme Platformu çalışmaları içinde yer alan AK Parti Balıkesir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Turhan Çömez, araştırmanın 15 milyon öğrenciyi ilgilendirdiğini vurguladı
Çömez, konuyu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le görüştüğünü ve bakanlık bünyesinde ''kantinlerin nasıl çalıştırılacağı, nelerin satılıp satılmayacağına'' ilişkin çalışma grubu oluşturulacağını'' bildirdi Turhan Çömez,''Biz ilkesel bir adım attık ve sivil toplum örgütleri, bilim ve siyaset adamları olarak böylesine önemli bir konuda politize olmadan bir politika oluşturmak istedik'' diye konuştu
''İhmal edilmiş bir konuda duyarlılık yaratmak istediklerini'' dile getiren Çömez, herkese ''toplumsal duyarlılık'' çağrısı yaptı Turhan Çömez, ''Türkiye'de kantin yönetmeliği bulunmadığını'' da ifade ederek, çocukların, sağlıklı gelişim için gazlı içecek değil, ayran içmeleri gerektiğini sözlerine ekledi
Türkiye diyabet Vakfı Başkanı Prof Dr Temel Yılmaz da, ''tip 2'' diyabet ve obezitenin 10'lu yaşlara kadar indiğini vurgulayarak, bunun altında da çocukluk ve gençlik çağındaki beslenme kültürünün değişmesinin yattığını söyledi
Öğle yemeğinde ''fast-food ve kola'' kültürünün oluşmasının en önemli kaynağının okullardaki beslenme kültürü olduğunu anlatan Prof Dr Yılmaz, ''özellikle okullarda kantin kültürünün oluştuğuna'' işaret etti
Özellikle kantinlerde beslenen çocuklarda obezite oranının arttığını belirten Yılmaz, sağlıklı gelişim için proteinden zengin, lifli gıdalar ve vitamin alınması gerektiğini söyledi
Prof Dr Yılmaz, araştırma sonuçlarına da değinirken, ''Biz bir kuşağı bu şekilde besliyoruz Bu kuşak fast-food kültürünü de okullarda öğreniyor'' dedi
kantin türü yerlerin çok ciddi denetlenmesi gerektiğini kaydeden Prof Dr Yılmaz, ABD ve birçok ülkede hamburger ve kolanın okullardaki beslenme programından kaldırıldığına dikkat çekti
Kaynak : Bayposta com
|
|
|