Konu
:
Soru:"Mirizzi Sendromu"
Yalnız Mesajı Göster
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
iyi günler doktor bey ben 2005 yılında safra yollarında iltihap ve taş var diye ameliyat oldum fakat ameliyat esnasında kalınbagırsaktada taşoldugu görülmüş uzun bi ameliyat geçirdim teşhis mirizzi sendromu yılındada ptk oldum zor bir dönem geçirdim ve ögrendigime göre bu ptk bende arada yapılacakmış şu anda ursofalk die bir ilaç kullanıyorum bu hastalık konusunda biraz aydınlanmak istiyorum kan sonuçlarında karaciger enzimleri yüksek çıkıyo normalmidir şimdiden teşekkürler
Uzm
Dr
Alaattin OZTURK
22
09
10
16
Mirizzi sendromu nadir görülen bir safra yolu hastalığıdır
Ana safra yolu dışındaki bir cismin safra yolunu sıkıştırmasıyla daralma ve sarılık oluşumu şeklinde tarif edilebilir
Bunun iki çeşidi vardır
Birincisinde safra kesesi içindeki bir taş komşuluk sebebiyle safra yolunu sıkıştırır ve safra akımını engellediğinden sarılığa sebeb olur
Tedavisinde safra kesesi alınınca olay düzelir
İkincisinde safra kesesinin kanalındaki (duktus sisticus) taş yine ana safra kanalını sıkıştırır, akımı engeller ve sarılık yapar
Bu durumda da safra kesesinin ameliyatı durumu düzeltir
İkinci durumun özelliği ameliyat esnasında safra kesesini alırken taşın kesilen kısmın altında kalmadığından emin olmak gerekir
Yoksa safra kesesi alınmış olur ama Mirizzi sendromu yapan taş yerinde kalacağından sarılık devam eder
Bu sendromda PTK sadece bir teşhis yöntemidir
Gereğinde yapılır
Ama bir kez ameliyat olununca bu durumdan dolayı tekrar problem çıkması beklenmez
Yazının Orjinali için Lütfen
saglikdanis
com
adresini ziyaret ediniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul