07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocuklar, Mutfak Ve Güvenlik Sırları
Evde çocuk olduğunda, mutfakta çok daha fazla dikkatli olmanız gerekiyor Mutfaklar evlerin kazalara en açık yeri Bu nedenle aşağıdaki basit güvenlik kurallarını hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor Hatta bu listeyi mutfakta görünür bir yere asın ve çocuklarınız bunları anlayacak yaşa geldiğinde bunları onlarla da paylaşın! Mutfakta çocukların güvenliğini sağlamak için yapılması ve yapılmaması gereken başlıca şeyler:
ANNELER İÇİN
Ocağın üzerinde duran tencerelerin saplarını arkaya doğru çevirin ve mümkün olduğu sürece ocağın arkadaki gözlerini kullanın
Ocak:
Özellikle gaz ocaklarında, ocağın düğmelerinin çocukların kolayca çeviremeyeceği özellikte olmasına dikkat edin Hatta alacaksanız bu özelliğe sahip bir ocak almayı düşünün
Kablolar:
Elektrikli aletlerinizin kablolarının iyi durumda olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin Hasar görmüş kabloları elektrikçilere değiştirtin
Acil durum telefonları:
Acil durumlarda ihtiyacınız olabilecek tüm telefon numaralarını (itfaiye, hastane, gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, polis, doktor ve kendi numaranız) mutfağın görünür bir yerine asın
Plastik torbalar:
Evde plastik torbalarınızı biriktirdiğiniz yere özen gösterin Çocuğunuz buradaki tüm torbaları boşaltıp, büyük torbaları başına geçirip boğulma tehlikesi yaşayabilir
Temizlik:
Her türlü tehlikeli maddeyi çocukların ulaşamayacağı yerlerde veya çocukların açamayacağı dolaplarda saklayın Tehlikeli ürünleri renkli, göz alıcı paketlerde saklamayın (üzerinde insan veya hayvan resimleri bulunan paketler gibi)
Çocuklar için emniyetli kapakları olan şişeler kullanın Altı veya yedi yaşına geldiklerinde, çocuklarınıza ürün paketlerinin üzerinde yer alan işaretlerin anlamını öğretin (turuncu kare, alev, kurukafa gibi)
Kesilmiş bir telefon hattından acil yardım numaralarının nasıl aranacağını çocuklarınıza öğretin
Gerekli bilgilerin nasıl verileceğini gösterin (çocukların kendi adres ve telefon numaralarını ezbere bilmesini sağlayın)
Su ve Elektrik:
Elektrikli cihazları asla su akan yerlerin yakınında bırakmayın
Çocuklardan uzak tutun:
Bıçakları asla masa ve tezgahların üzerinde bırakmayın
Prizlerin üstünü hiçbir zaman açık bırakmayın:
Plastik priz kapakları kullanın
Kibritler:
Kibritleri hiçbir zaman çocukların erişebileceği yerlerde bırakmayın
Sıcak yemekler:
Sıcak yemekleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın
Tehlikeli maddeler:
Tehlikeli maddeleri asla normal gıda maddeleri için kullanılan kaplara koymayın
Yemeğin alev alması halinde:
Kesinlikle üzerine su dökmeyin Alevlerin üzerini nemli bir bezle veya alev alan yemeğin içinde bulunduğu kaptan daha büyük bir kapakla örtün veya karbonat dökün Mutfağınızda her zaman karbonat bulundurun
ÇOCUKLAR İÇİNTemizlik:
Mutfakta çalışmaya başlamadan önce, ellerini sabun ve sıcak su ile yıka, elbisenin kollarını yukarı doğru sıva ve saçını arkadan topla
Yanık:
Bir yerin yanarsa, yanan bölgeyi hemen soğuk suya tut
Fırın:
Her zaman eldiven ve tencere altlığı kullan Mikrodalga fırın kullanıyorsanız dikkatli olun; bu fırınlarda ısıtılan yemekler çok sıcak olabilir
Birine bıçak verirken ucunun aşağıya baktığından emin ol
Prizler ve elektrikli cihazlar :
Prizlere ve elektrikli cihazlara asla ıslak elle dokunma
Annen yanında değilken asla kibrit yakma, fırından yemek çıkartma, gazlı ocakta yemek pişirme ve bıçak kullanma
Mutfakta oyuncaklarınla oynama (Evdeki diğer insanlar kayıp düşebilir!)
Asla kafana plastik torba geçirme, çünkü nefes alamaz ve boğulabilirsin
Bir yemek tarifini denerken: Parmaklarını yalama ve ağzına götürme Kaynak: TEFAL
'
Kaynak: Anneyiz
|
|
|