Yalnız Mesajı Göster

Çocuğun Beslenmesinde Katı Yağların Görevi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çocuğun Beslenmesinde Katı Yağların Görevi




Çocuğun beslenmesinde katı yağlar çok önemli görevler üstlenir Biyolojik açıdan en değerli yağlar, yaşamsal öneme sahip doymamış yağ asitleri (öncelikle linoleik asit), A, D, E, K vitaminlerini içeren ve sindirilmesi kolay olan yağlardır Tereyağı, margarin, tohum yağları ve hayvansal yağlar(deri ile et arasındaki yağ tabakası) biyolojik açıdan en değerli yağların başlıcalarıdır Küçük çocukların ve okul çocuklarının beslenmesinde bu tür yağlara, ekmek üstüne sürülerek ve yemek pişirmede öncelik verilmelidir Hindistancevizi türü yağlar, sızdırılmış yağlar(donyağı) ve içyağı, küçük çocukların ve okul çocuklarının beslenmesinde daha az yer almalıdır Tüm besin maddelerinin içinde en çok enerjiye sahip olanı katı yağlardır 1g katı yağda 9,3 kalori vardır Büyük bir beslenme ihtiyacı, küçük miktarlardaki besinlere katı yağ eklenerek giderilebilir Albümine ve karbonhidrata göre daha yavaş sindirilebildikleri için yağlar, beslenmede doyurma değerini arttırır İçine ****z yağ eklenen yemeklerin lezzeti de artar Çocuklar için hazırlanacak lezzetli, değişik ve besleyici bir yemeğin toplam kalorisinin %35-40’lık bölümünü katı yağlar oluşturmalıdır Çocuklar yemekte fazla yağdan hoşlanmazlar Günümüzün beslenme alışkanlıklarına göre, çocukların beslenmesinde yağ oranının çok yüksek olma tehlikesi vardır Besinlerle birlikte fazla miktarda tüketilen yağ, bedende yağdoku gelişimini destekler Yağlı sandviçlerle ve tereyağlı ekmeklerle günlük ideal yağ tüketimi kolayca aşılabilir Sandviç hazırlarken ve yemek pişirirken, katı yağların ve yağ içerikli besin maddelerinin tüketiminde savurganca davranılmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla