07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çalışan Anne Adaylarının Beslenmesi
Çalışan Anne Adaylarının Beslenmesi
Çalışan anne adayları yeterli ve dengeli beslenmek için çok çaba göstermeliler Amaç sadece bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak değil aynı zamanda kendi sağlıklarını korumaktır
Anne adayı yeterli beslenmezse, alması gereken besin gruplarını yetersiz alırsa;
-Kansızlık
-Diş çürüğü
-Kemiklerin yumuşaması, deformasyonu
yetersiz protein alımına bağlı vücutta aşırı su toplanması görülür Ayrıca düşük doğum ağırlıklı ve erken doğan bebekler olmaktadır Ayrıca bebeklerin beyin gelişimini tamamlamaması da görülebilmektedir
Anne fazla beslenirse;
Doğum sorunlarına neden olur Sezeryan, doğum yapma zorunluluğu veya doğum tarihinin gecikmesi gibi
Eskilerin dediği iki kişilik beslenmelisin lafı miktar olarak değil ama besin öğelerinin gereksiniminin artması anlamında doğrudur
Örneğin;
Protein ihtiyacı 45-50g /gün iken hamilelikte 60-70g/gün, kalsiyum 800mg/gün iken hamilelikte günde 1200mg, Demir 15mg/gün iken hamilelikte 30mg, C vit amini 60mg/gün iken hamilelikte 70 mg/gün gibi artışlar olmaktadır
Hamilelikte annenin
-Enerji
-Protein
-Vitamin
-Mineral ihtiyacı artar
Çalışan anne adayları zaman bulamadıkları için çok dengeli beslenememekte, bazen sadece boş enerji kaynağı olan içeriğinde yağ, şeker, tuz, oranı yüksek yiyeceklere yönelmektedirler Oysa hamilelikle enerji sadece 300kcal artmaktadır
Bisküvi, şekerleme, çikolata, hazır meyve suları kolay ulaşılabilen ama besin ögeleri yönünden dengeli olmayan yiyeceklerdir Protein, vitamin, mineral ihtiyacı için daha dengeli beslenmek gerekir
4 Temel Besin Grubu Var
1- Et,yumurta, kurubaklagil
Protein, Demir, Çinko ve Cvitamininden zengindir
Hamilelikte her gün 3 porsiyon kullanılmalıdır
2- Süt,yoğurt, peynir
Kalsiyumdan zengindir
Her gün 3 porsiyon kullanılmalıdır
3- Ekmek, pirinç, bulgur, makarna yani tahıl grubu
Temel enerji kaynağıdır
Her gün 4-6 dilim ekmek ve 1 porsiyon pilav veya bulgur veya makarna kullanılır
4- Taze sebze ve meyveler
Vitamin ve minerallerden zengindir
Her gün 5 porsiyon kullanılır
Çalışan anne adayları;
kahvaltıda
1 gruptan yumurta
2 gruptan peynir
3 gruptan ekmek
4 gruptan meyve veya yeşillik veya meyve suyu veya domates seçebilir
İşyerinde kahvaltı yapıyorsa poğaça, açma yerine evde hazırlayacakları peynirli sandviç veya peynirli tost olabilir Yanında 1 meyve veya sandviç içinde yeşillikler olmalıdır
Öğle yemeklerinde
1 gruptan et veya tavuk veya balık veya kurubaklagil yemeği
2 gruptan yoğurt veya ayran veya cacık veya sütlü tatlı
3 gruptan pilav veya makarna veya bulgur veya patates veya ekmek
4 gruptan sebze veya salata seçilebilir Öğle yemeklerinde eksik olan grup akşam tamamlanır Örneğin 2 grup yoksa gece süt içilir
Akşam yemeklerinde
1 grup ve 4 gruptan etli veya tavuklu sebze
2 gruptan yoğurt
3 gruptan ekmek seçilir
Çalışan anneler aralarda bisküvi, şekerleme, çikolata, kek yerine; süt, ayran, kuru meyve, taze meyve, peynirli sandviç, tost, taze sıkma meyve suyu gibi seçimler yapmalılar
Lütfen dikkat
* Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir Çay yemek yendikten 1-2 saat sonra açık ve limon eklenerek kullanılmalıdır İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir
* Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir
* D vitamini güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır Çalışan anne adayları öğle tatillerinde dışarı çıkmaya, kısa yürüyüşler yapmaya çalışmalıdır
* Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir
* Pekmez kan yapıcıdır Şeker yerine pekmez kullanılabilir
* Sigara ve ***** kullanılmamalıdır
* Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır
Zerrin Aydın
Beslenme ve Diyet Uzmanı
International Polikliniği Etiler
Kaynak: Bebek
|
|
|