07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kadınlar Kalp Krizi Riskini Nasıl Düşürebilir?
Bir araştırmaya göre doğru beslenme, az *****, fiziksel olarak etkin olmak, sağlıklı bir kiloda kalmak ve sigara içmemek, kadınlarda kalp krizi riskini önemli oranda düşürüyor
İsveç'in başkenti Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden Dr Agneta Akesson ve arkadaşları, 1997'de kaydettikleri menopoz sonrasındaki 24 bin 444 kadın üzerinde yaşam ve beslenme biçimlerini değerlendiren bir araştırma yaptı
1997'de katılımcıların hiçbirinde kalp hastalığı, şeker ya da kanser gibi hastalıkların olmadığı belirlendi
Araştırmacılar, 4 ana beslenme biçimi belirlediler:
# Sağlıklı (sebze, meyve, baklagiller)
# Batı/İsveç (kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, kümes hayvanları, pirinç, makarna, yumurta, kızarmış patates, balık)
# ***** (şarap, bira, likör ve kuruyemiş)
# Tatlı (kurabiye tarzı pişirilmiş tatlı ürünler, şeker, çikolata, reçel, dondurma)
Katılımcıların ailelerinin kalp hastalığı geçmişi, eğitim düzeyi, fiziksel aktiviteleri ve vücut kitleleri saptandı Yaklaşık 6 yılın ardından bu kadınların 308'inde kalp krizi meydana geldi
Uzmanlar, sağlıklı beslenen (sebze, meyve, tahıl ürünleri, balık ve baklagillerden yana zengin beslenme) ve günde 5 gram ya da daha az ***** alan kadınlarda, daha az sağlıklı beslenenlere göre, ilk kalp krizi riskinin yüzde 57 oranında azaldığını belirledi
Sağlıklı beslenmenin yanısıra sigara içmeme, fiziksel olarak etkin olma ve aşırı kilodan kaçınma gibi yaşam biçimleri de eklendiğinde, kalp krizinden kaçınma oranının yüzde 92'ye dek yükseldiğini kaydetti
Akesson ve arkadaşları, araştırma sonuçlarına göre "beslenme, yaşam biçimi ve sağlıklı beden kitle endeksine sahip olmanın, kalp krizi riskini 4'te 3'ten daha fazla düşürebildiğini" bildirdiler
|
|
|