07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelik Ve Niasin (B3 Vitamini)
Hamilelik ve Niasin (B3 vitamini)
[/b]
Yazan: dr alper mumcu Tarih:Niasin B3 vitamini olarak da bilinen suda çözünen bir
vitamindir Niasin adı nikotinik asit ya da nikotinamidi belirtir
ve her iki madde de vücuttaki bazı enzimlerin sentezininde
görev alır İsimleri çağrıştırsa da tütündeki nikotin
ile bir ilgileri yoktur
İşlevi
Canlı organizmaların çoğu gerek duydukları enerjiyi
oksidayon-redüksiyon adı verilen bir işlem yolu ile elde
ederler Bu işlem elektron transferine dayanır Niasin bu
işlemlere yardımcı olan bir vitamindir
Eksikliği
Şiddetli niasin eksikliğinin son formu pellegra adı verilen
bir hastalıktır Hastalık genelde düşük sosyoekonomik
düzeye sahip ve beslenme bozukluğu olan toplumlarda görülür
1700'lü yıllarda Avrupa'da yaygın olarak rastlanılan bu
hastalık tahıl ve özellikle mısır ağırlıklı beslenen
toplumlarda daha sıktır Mısır aslında yüksek oranda niasin
içerir ancak bu niasin bağlı formadır ve insanlar için besin
değeri yoktur Bununla birlikte mısırın neredeyse ana yiyecek
maddesi olduğu Meksikada pellegra'ya rastlanmaz Bunun nedeni
büyük olasılıkla Meksikalıların mısırı pişirme ya da
hazırlama tarzından kaynaklanmaktadır
Pellegranın en önemli belirtileri deri, sinir ve sindirim
sisteminde ortaya çıkar dermatit (cilt inflamasyonu), diare
(ishal), demans (hafıza bozukluğu) ve death (ölüm)
hastalığın klasik belirtileri olarak bilinir ve 4 D kuralı
olarak anılır
Ciltte güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde simetrik
olarak koyu renkli, kalın döküntüler ortaya çıkar Zaten
pellegra adı da eski İtalyancada kaba ya da çiğ deri
anlamına gelen bir sözcükten gelmektedir Öte yandan sindirim
sisteminde parlak kırmızı bir dil, bulantı, kusma ve ishal
sıkça rastlanılan belirtilerdir Sinir sistemini ilgilendiren
belirtiler ise başağrısı, dikkat bozukluğu, yorgunluk,
depresyon ve hafıza kaybıdır
Tedavi edilmediği taktirde pellegra ölümcül bir
hastalıktır
Niasin nelerde bulunur
Niasin açısından zengin besin maddeleri mantarlar, et, siyah
etli balıklar, baklagiler ve maruldur Yeşil yapraklı
sebzeler, süt, kahve ve çay da daha olmak üzere niasin
içerir Mısır ve buğday gibi baklagillerde bulunan niasin
büyük molekülere bağlı olarak bulunduğundan emilimi ve
biyoyararlanimi çok iyi değildir
Besin
Miktar
Niasin (mg)
Tavuk (beyaz et)
100 gram
10
Hindi
100 gram
5 8
Biftek
100 gram
3 1
Somon Balığı
100 gram
8 5
Ton balığı
100 gram
11 3
Ekmek (tam buğday)
1 dilim
1 1
Yer fıstığı
30 gram
3 8
Mercimek
1 porsiyon
2 1
Taze Fasülye
1 porsiyon
1 8
Kahve
1 fincan
0 5
Kaynak: Dr Alper Mumcu
|
|
|