07-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelik Ve Flor
Hamilelik ve Flor
[/b]
Flor vücudumuzun çok az miktarlarda gereksinim duyduğu
minerallerden birisidir En sık sodyum florid şeklinde diş
macunalarında bulunur Doğal haliyle bazı besin maddelerinin
içinde bulunan flor özellikle içme sularına sonradan ilave
edilir Piyasada flor desteği için satılan ilaçlar da
bulunmaktadır
Florun fonksiyonu nedir?
Flor vücudun sağlam ve dayanıklı kemik ve diş
dokusu için gerek duyduğu kalsiyumu destekler Ayrıca diş
çürüklerinin engelenmesinde rol oynadığı
düşünülmektedir Ayrıca kemik erimesi (osteoporoz)
tedavisinde de kullanılmaktadır
Vücudumuzun flor kaynağı
nedir?
Vücudumuz gereksinim duyduğu floru içme sularından ve bazı
besinlerden karşılar
Günde ne kadar flor
alabilirsiniz?
Bu konuda kesin bir bilgi yok Diğer vitamin ve
minerallerin aksine bu mineral için önerilen günlük doz
belirlenmemekle birlikte yetişkinler için günde 1 5-4 miligram
florun güvenli olabileceği düşünülmektedir
Fazla flor alınırsa ne olur?
Gerçekte flor oldukça toksik bir maddedir Hatta kurşundan
daha fazla arsenikten ise biraz daha az toksik olduğu ileri
sürülmektedir Fazla alındığı taktirde mide ağrısı ya da
krampları, ishal, siyah renkli dışkı, kusma, kanlı kusma,
baygınlık, halsizlik, hızlı soluma, tükrük salgısında
artış, titreme gibi şikayetler görülebilir Çok çok
yüksek dozlarda ise ölüm olasıdır
Hamilelikte flor almaya gerek
var mı?
HAYIR Eğer içme suyunuzda yeterli flor varsa
ek flor kullanmanız gereksizdir Gelişmekte olan bebeğiniz
açısından hamilelik sırasında flor tabletleri almanın
bebeğin dişlerini güçlendirdiği ya da ileriki yaşamında
çürük olmasını engelediği yönünde herhangi bir bilimsel
kanıt yoktur
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) flor
tabletlerinin kullanımına onay vermemiştir Piyasada
satılan bir ilacın FDA onayının olması o ilacın
güvenliliği açısından önemli bir prestijdir
Bununla birlikte eğer içme suyunuzda yeterli flor yoksa ek
destek tabletleri ancak doktor önerisi ile alınabilir
Flor hangi besinlerde bulunur?
Flor genel olarak sakatatta (karaciğer, böbrek), deniz
ürünlerinde, çay, elma, ıspanak, ve yumurtada bulunur
Kaynak: Dr Alper Mumcu
|
|
|