Yalnız Mesajı Göster

Gida Allerjisi

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gida Allerjisi








Tanımlar


Gıdalar insan
vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir
Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon
allerji değildir

Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı,
o gıdayı alan her insanda oluşabilen
reaksiyonlardır Bunlar gıdalar içinde bulunan
toksik veya
mikrobik maddelere bağlıdır



Gıdalarla
oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise,
sadece bazı kişilerde oluşur
Genel olarak 2 gruba ayrılır:



1 Allerjik olmayanlar: Örnek;
doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı
insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden
olabilir Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri
parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır)


2 Allerjik gıda reaksiyonları

Gıda allerjileri ne oranda görülür?


Gıda
allerjileri erişkinlerde %1,
çocuklarda %25 oranında
görülmektedir


Bu sayılar iki
önemli noktayı işaret eder:



1 Çocuklarda gıda allerjileri
daha sıktır,



2 Gıda allerjilerinin bir
kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır


Ancak astım ve
allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu
şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır


En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur?


Gıda
allerjilerinin %90ı;

Çocuklarda

Süt

Yumurta

Yerfıstığı

Buğday

Soya

Fındık, ceviz


Erişkinlerde


Yerfıstığı

Fındık, ceviz

Balık

Deniz kabukluları

Alıntı Yaparak Cevapla