Konu
:
Gida Allerjisi
Yalnız Mesajı Göster
Gida Allerjisi
07-23-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gida Allerjisi
Tanımlar
Gıdalar insan
vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir
Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon
allerji değildir
Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı,
o gıdayı alan her insanda oluşabilen
reaksiyonlardır
Bunlar gıdalar içinde bulunan
toksik veya
mikrobik maddelere bağlıdır
Gıdalarla
oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise,
sadece bazı kişilerde oluşur
Genel olarak 2 gruba ayrılır:
1
Allerjik olmayanlar: Örnek;
doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı
insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden
olabilir
Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri
parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır)
2
Allerjik gıda reaksiyonları
Gıda allerjileri ne oranda görülür?
Gıda
allerjileri erişkinlerde %1,
çocuklarda %2
5 oranında
görülmektedir
Bu sayılar iki
önemli noktayı işaret eder:
1
Çocuklarda gıda allerjileri
daha sıktır,
2
Gıda allerjilerinin bir
kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır
Ancak astım ve
allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu
şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır
En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur?
Gıda
allerjilerinin %90ı;
Çocuklarda
Süt
Yumurta
Yerfıstığı
Buğday
Soya
Fındık, ceviz
Erişkinlerde
Yerfıstığı
Fındık, ceviz
Balık
Deniz kabukluları
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul