07-23-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocuklar İçin Bir Bardak Süt
Çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesi, kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım 
Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Başkanı Prof Dr Mahmut Nedim Doral, çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesinin kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım olduğunu söyledi
TOTBİD tarafından düzenlenen 22'nci Ulusal Türk Optopedi ve Travmatoloji Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'te başladı 5 Kasım'a kadar sürecek kongrenin tanıtımı için basın toplantısı düzenleyen TOTBİD Başkanı Prof Dr Mahmut Nedim Doral, 'fast food' alışkanlığının çocuk yaşlarda osteoperoz (kemik erimesi) riskini artırdığını kaydederek, 12- 13 yaşlarındaki çocuklarda bu hastalığın görüldüğünü söyledi
Beslenme ile yemek yemenin ayrı olaylar olduğunu kaydeden Prof Dr Doral, çocuğun örgütlenmiş bir şekilde beslenmesi gerektiğine işaret etti Çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesinin kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım olacağına dikkati çeken Doral, kalsiyum içeren süt, peynir, yoğurt ile karbonhidrat içeren besin maddelerinin çocuklar için önemli olduğunu anlattı
Fast food ürünlerinin sindirimi çabuk olduğu ve öğün dışı yenildiğini ve metabolizma tarafından ne yapılacağı belli olmadığını kaydeden Prof Dr Mahmut Nedim Doral, "Kemikte kalsiyum azaldığı sürece osteoporoz çocukluk döneminde başlayabilir" dedi
6- 19 yaşları arasında günlük kalsiyum ihtiyacının ciddi bir yüzdesinin kahvaltıda alındığını kaydeden Prof Dr Doral, erişkin kız ve erkeklerin kahvaltıyı geçiştirdiğini söyledi
Öğle yemeklerinde süt olmamasının çocukların kalsiyum alınımını ters etkileyeceğine dikkati çeken Prof Dr Doral, "5- 17 yaş arasındaki çocuklarda sadece öğlen vakti süt içilmesi ile günlük kalsiyum ihtiyacının karşılandığı bir gerçektir" dedi
|
|
|
|