Prof. Dr. Sinsi
|
Beyin, Dimağ, Akıl, Hafıza, Zeka, Unutkanlık, Zihin... Bitkisel Öneriler...
HAFIZA - ZiHiN :
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir Yağı 1 - 2 damla burun deliklerine damlatılır
Ak darı : Çayı ve suyu içilir
Akgünlük sakızı : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Amlaç (Hint) : 7 5 gramının Çayı ve suyu içilir
Antep fıstığı : Yenir Balla macun yapılır
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Armut : Yenir Surubu içilir Çekirdeğinin Çayı ve suyu içilir
Ayçiçeği : Çayı ve suyu içilir
Badem : Bol miktarda yenir
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir Merhem gibi sürülür
Baladır ağacı (Hint) : 2 gramının çayı ve suyu içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir Hülasası içilir Yağı sürülür
Cezayir Meneksesi : Çayı ve suyu içilir
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur Macunu yenir Yağı 5 gram içilir Yağı kullanılır
Et (Balık ) : Yenir Yağı kullanılır
Et (koyun) : Eti yenir
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Hardal (siyah) : Macunu yenir Hülasası içilir Yağı kullanılır
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
?ğde : Çiçeği koklanırsa zihni kuvvet verir
Kantaron (sarı) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Kara lahana : Surubu içilir
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Karabiber : Zeytin yağı ile, kaynatılarak içilir
Karanfil : Çayı ve suyu içilir
Kekik : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Keklik : Ödü burna damlatılır
Koyun tavsanı : 4 gam pismisinin suyu içilir
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Mantar : Yenir
Meyan kökü : Macunu yenir Çayı, suyu ve surubu içilir
Muz : Bol miktarda yenir
Nane : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Papatya : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Rezene : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Sinameki : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Su zambağı (mavi zambak) : Kökünün suyu balla içilir
Tarçın (Çin tarçını) : Çayı ve suyu içilir
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Üzerlik tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Üzüm : 21 kuru üzüm yenir
Yoğurt otu (Sünnetlice otu) : Bal ile karıstırılıp yutulur
Zencefil : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür Lapası sarılır
BEYiN HASTALIKLARI :
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir Yağı 1 - 2 damla burun deliklerine damlatılır
A vitamini : A vitamini ihtiva eden yiyecekler bol miktarda tüketilir
Ağulu kök : Sirke ile sürülür
Akgünlük sakızı : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır 
Alpinya : Çayı ve suyu içilir
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Arzu otu (kaya koruğu) : Çayı ve suyu içilir
At kuyruğu (kırk kilit) : Çayı ve suyu içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir
Ayva : Taze çiçeği kullanılır
Bahçe sebboyu : Kökü kurutularak sirke ile karıstırılır, lapası sarılır
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir Merhem gibi sürülür
Balık sazı : Meyvesiz olan çesidi kavrulur, sürülür veya sarılır
Bas derbendi : Lapası sarılır
Belh söğüdü : Çayı ve suyu içilir
Besparmak otu : Macunu yenir
Beyaz afyon çiçeği : Taze hashas kabuğu dövülüp un ile karıstırılarak sarılır
Bin yaprak (dülger otu) : Çiçeklerinin çayı ve suyu içilir
Buğday : Kepekli ekmeği yenir
Burçak : Lapası sarılır
Büyük papatya : Çayı ve suyu içilir
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir Hülasası içilir Yağı sürülür
Çay : Radyasyonsuz olmak sartı ile, limonlu içilir
Çemen otu : Lapası sarılır
Çiçekli yosun (temre otu) : Lapası sarılır
Çivit tohumu : Çayı ve suyu içilir Lapası sarılır
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur Macunu yenir Yağı 5 gram içilir Yağı sürülür veya sarılır
Çuha çiçeği : Çayı ve suyu içilir
Delice ?ncir : Yenir Yaprağının usaresi arpa unu ile karıstırılıp sarılır
Deniz hashası (yabani) : Çiçeği ve yaprağı zeytinyağı ile karıstırılıp sarılır
Deve dili : Yaprağı su ile pisirilerek sarılır
Eğrice yonca : Suyu yumurta sarısı, Hindistan cevizi küçük unu, keten tohumu unu ve deniz tuzu ile
karıstırılarak sarılır
Elma : Yenir Surubu içilir
Ermeni safi : Lapası sarılır
Esek hıyarı (acı düyek) : 200 gram suya 5 gram karıstırılır, demletilir günde 1-2 bardak balla içilir
Yaprağı sarılır Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir
Esek marulu : Suyu burna çekilir Kökünün çayı ve suyu içilir
Fener çiçeği : Çörek otu karıstırıp iyice dövdükten sonra, menekse yağı ile karıstırılıp buruna çekilir
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Göz otu : Meyvesi gölgede kurutulur 40 gün, dörder gram üzüm surubu ile yenir Dikkat! Çok
miktarda alınırsa zehirleyebilir
Güzel avrat otu : Çayı, suyu ve surubu içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir
Hamame : Lapası sarılır
Hamur : Kına ve tereyağı ile, merhem yapılarak sarılır
Hardal (siyah) : Macunu yenir Hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lapası sarılır
Hint narı : Sirke ve ilik ile karıstırıp sarılır
Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Kaynatılmıs suyu ile banyo yapılır Çayı ve suyu içilir
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Arpa unu ve sirke ile karıstırıp sarılır
Ispanak : Yemeği yenir Lapası sarılır
?ncir : Yenir Lapası sarılır
Kadın tuzluğu (sarı çalı) : Lapası sarılır
Kafur ağacı : Sürülür
Kantaron (sarı) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Kara çalı : Kabuğunun lapası sarılır
Kara dut : Yaprağı, suyu ile birlikte pisirilir veya güneste bekletildikten sonra balla karıstırılarak
sürülür
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Katuna : Lapası sarılır
Kavlu kan : Kabuklarının lapası sarılır
Kayısı : Yenir Surubu içilir
Kebere (kedi tırnağı) : Lapası sarılır
Keçi sakalı : Yaprakları ve kökü balla karıstırılır, lapası sarılır
Kedi otu : Güneste kurutulmusunun, çayı ve suyu içilir
Kekik : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Kenger otu : Çiçeği, meyvesi ve yaprağının dövülmüsü, yağ ve mumla karıstırılıp sürülür
Kereviz : 1 litre suya 2 adet doğranır, 5 dakika kaynatılır, günde 3 kez içilir
Keten tohumu : Sürülür veya sarılır Yağı kullanılır
Kına : Tohumundan 5 gram balla karıstırıp yenir Mayalı hamur ve tereyağı ile lapası yapılarak
sarılır
Kırmızı pancar : Lapası sarılır
Kısa mahmut (dalak otu) : Çayı ve suyu içilir Lapası sarılır
Kireç : Yağ ile merhem yapılıp sürülür
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Limon : Suyu içilir Salatası yapılır
Marul : Lapası sarılır Salatası yenir
Menekse : Arpa unu veya yağı, sakız la karıstırılarak lapası sarılır
Mersin ağacı : Yapraklarının külü sarılır
Mese ağacı : Çayı ve suyu içilir Yaban keçisinin yağı ile karıstırıp sürülür
Meyan kökü : Macunu yenir Çayı, suyu ve surubu içilir
Nane : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır Kavutla beraber
merhem yapılır
Nar : Sirkeyle çiğnenir
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Ödağacı (udi hindi) : Tozundan 3 gram bir fincan zeytinyağı içine aksamdan konur Sabahları aç
karına içilir
Papatya : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Pazı : Bademle pisirilip sürülür
Portakal : Yenir Suyu içilir Yağı kullanılır
Rezene : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Salkım söğüt : Yaprağının külü sirke ile karıstırılıp sürülür
Sarı süsen : Lapası sarılır
Sedef tası : Bal ile karıstırılarak sürülür
Semiz otu : Yenir Un ile lapası sarılır
Sırça otu (yapıskan otu) : 8 - 10 gramının çayı ve suyu içilir
Sinameki : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Sirke : 2 litrede bir avuç mese kabuğu kaynatılır, içine tülbent konur, sıkılır sarılır
Soya fasulyesi : Yenir
Su baldıranı (ağıotu) : Çayı ve suyu içilir Dikkat! Zehirlidir
Su teresi : Lapası sarılır
Su zambağı (mavi zambak) : Lapası sarılır
Sürincan çiçeği : Lapası sarılır
Süt tası : Sürülür
Seytan değirmeni (öd dikeni) : Tohumu içilir
Tavsan : Derisi sarılır
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Üzerlik tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı ve suyu içilir
Yabani hardal : Lapası sarılır
Yabani semiz otu : Lapası sarılır
Yavsanotu (yarpuz - filiskin) : Gülyağı, sirke ve kabuklu arpa ile lapası sarılır
Yemen safranı : 8 gramı, 40 gram bal ve sirke serbeti ile karıstırılarak içilir
Zift : Arpa unu ile merhem yapılır ve sarılır
BEYiN KANAMASI :
Açıklama : Beyin hastalıklarında tavsiye edilen sifalı bitkiler ve kullanma sekilleri bu bölümde de geçerlidir
Fener çiçeği : Çörek otu karıstırıp iyice dövdükten sonra, menekse yağı ile karıstırılıp buruna çekilir
Kafur ağacı : Sürülür
Kanada sediri tohumu : Çayı ve suyu içilir
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı sürülür veya sarılır
Servi tohumu : Öğütülür, suya konup 10 gün sonra süzülür günde 1 bardak içilir
|