07-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kabak Çekirdeği Sarı Noktayı Önlüyor
Halk dilinde Sarı Nokta olarak da bilinen görme yetisinin azalmasına neden olan Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığında beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, kabak çekirdeğinin sarı nokta hastalığının seyrini yavaşlattığını belirtiyor
Görme fonksiyonunda bozulmalara yol açan ‘Sarı Nokta’ sıklıkla 60 yaşından sonra çıkıyor
Uzmanlar, ‘Kabak çekirdeği de sarı nokta hastalığının seyrini yavaşlatıyor’ dedi
Kişi baktığı yerin ortasında bulanıklık olduğunu sanıyor Baktığı yerdeki cisimler yamuluyor, satırlar eğri görülüyor Hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi bulunuyor
Yaş tipte oluşan damarlarda meydana gelen ani kanamalar ani merkezi görme kayıplarına neden olabiliyor
Uzmanlar hastalıkta beslenmenin ‘değiştirilebilir’ tek risk faktörü olduğuna dikkat çekip “Gözleriniz için sağlıklı beslenin” önerisinde bulunuyor
Neden beslenme önemli?
Sarı nokta hastalarının antioksidan içeren besinler, C vitamini içeriği zengin besinler ve omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler tüketmesinin önemine dikkat çeken Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç Dr Abdulbaki Mudun, şunları söyledi:
“Görmenizi korumak için öncelikle bol meyve ve sebze yiyerek işe başlayabilirsiniz Bazı besinler vitaminler ve antioksidanlar içerirler Vücudumuzda hücrelere gelen oksijenin kullanımı sonrası oluşan ve hücrelere zarar veren bazı maddeler antioksidanlar tarafından ortamdan uzaklaştırılır Böylece hücrelerin sağlam kalmasına yardımcı olurlar ”
Hastalığın seyrini yavaşlatanlar
Çinkonun hastalığın seyrini yavaşlattığını belirten Dr Mudun, “İstiridye, biftek, tavuk, sardunya, ceviz, kuru fasulye, kabak çekirdeği, susam ve süt ürünleri ile alınabilir” dedi
Balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitlerinin göz hastalığından koruduğunu anlatan Dr Mudun, “Somon, uskumru, alabalık ve ton balığında vardır Haftada 2 kez balık yiyebilir ya da balık yağı hapları kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu
|
|
|