07-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ruşeym Nedir?Ruşeymin Faydaları Ve Kullanımı...
Buğdayın 1 tonundan bir kilogram elde edilen ruşeym adındaki karışım sağlığı tehdit eden ve sık görülen bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor Ruşeymin tanımı, üretilmesi, kullanımı ve faydalarıyla alakalı merak edilen tüm soruları uzmanlar cevapladı
Dünyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi Dayanıklılık süresi çok az Piyasada 250 gramı 5 YTL’den satılıyor Türkiye’de tüketimi çok az ve fazla bilinmiyor Avrupa ülkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukça yaygın… Ruşeym her yaş için tüketimi önerilen bir besin
Yalnızca ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi vurgulanıyor
NASIL TÜKETİLİYOR:
Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor
NELERE İYİ GELİYOR?
AFRODİZYAK:
Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahip Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanıyor
YAŞLILIĞI GECİKTİRİCİ:
E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar Ruşeym ise E vitami deposu
KALBE YARAR:
Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor
SİNİRE BİREBİR:
Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor
GÜZELLİK İÇİN:
Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor
KISIRLIK:
Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Sertaç Özer’de beslenme açısından yararlı olan ruşeymin, her yaşta tüketilebileceğini söyledi
Özellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğine dikkati çeken Özer, kepeğe ve buğday ununa oranla daha zengin olan bu ürünü, bazı firmaların tablet yapma girişiminde bulunduğunu kaydetti
Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, anı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor
E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor
Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edildiği kaydedildi
|
|
|