Konu
:
Kirmizi Soganin Faydalari
Yalnız Mesajı Göster
Kirmizi Soganin Faydalari
07-22-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kirmizi Soganin Faydalari
Soğan eski çağlardan beri gıda olarak kullanılan şifalı bir bitkidir
Binlerce yıl önce taşlara yazılan yazılardan fevkalade yararlı olduğunu görüyoruz
Soğanın halk hekimliğinde kullanılması binlerce yıllık tecrübeye dayanır
Bunlar papirüs kağıtlarına veya taşlara yazılarak ifade edilmiştir
Soğanın birçok hastalıklara karşı kullanılması ihtiva ettiği bazı etkili maddelerden ileri gelmektedir
Mesela taşıdığı sulfosid sebebiyle antibiotik etkiye sahiptir
Ve vücudu Grip, soğuk algınlığı vb üst solunum yolu enfeksiyonları na karşı dirençli hale getirir
Mor Soğanın halk hekimliğinde uzun süre kullanılan ve bilimsel olarak da kliniklerde etkisi tesbit edilen iki önemli tedavi edici özelliği vardır
Kalbi güçlendirir dolaşım bozukluğunu giderir:
Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir
Ayrıca kan basıncını (tansiyonu) düşürücü etkiye sahiptir
Kan yapımına yardımcı olur ve ağır kansızlık vakalarını ortadan kaldırır
Kan temizleyici etkisi yanında kalp çarpıntısını giderir
Kalp hastalıklarının belki de başında kalp enfarktüsü gelmektedir
Bu şifalı bitki kalbimizi enfarktüse karşı da korumaktadır
Koruma mekanizması şöyledir:
*İhtiva ettiği flavonoid etkisiyle damarları genişletir yüksek tansiyonu düşürür
*Kanı sulandırır
*Kolesterolü düşürür
*Taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler
Bunun için Mor soğan ya muntazam ve sürekli olmak üzere çiğ yenmeli veyahut da günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilmelidir
Soğanın daha çok pişik yönden destek olması gibi faydaları sebebiyle birçok psikosomatik hastalıkta önemli tesiri olduğu düşünülmektedir
Bu tesir aşırı endişeyi ortadan kaldırmasından veyahut da stresi yok etmesinden ileri gelmektedir
Bunun için Mor soğan düzenli ve sürekli olarak çiğ yenmelidir
Bu iki önemli etkisi yanında mor soğan daha birçok hastalıkların tedavisinde veya korunmasında kullanılmaktadı r
Bunlara kısaca değinelim:
*Burun kanamalarını durdurmak amacıyla soğan yumrusu ikiye kesilir yarısı burnun önüne bağlanır
*Soğan mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açma özelliğine sahiptir
Bu sebeple iştahsızların salatada veya çiğ olarak bol soğan yemeleri gerekir
*Çocuklarda bağırsak parazitlerini dökmek üzere aç karnına günde üç defa yemeklerden önce birer tatlı kaşığı soğan suyu içilmelidir
*Karın sancılarına ve mide kanamalarına karşı çok ince doğranmış soğan süt içerisinde kaynatılarak içilir
Dibinde toplanan soğanlar ise yenir
*Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumuna ayrıca mide boğaz yanmasına karşı ince doğranmış mor soğan ekmekle yenir
*Ayak bacak karın göğüs ve ellerdeki şişmelere karşı günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilir
*Boğaz iltihabı (Larenjit)’in tedavisi sesin güzelleştirilmesi sinirsel rahatsızlıkları n tedavisi öksürüğe bronşit ve boğaz ağrısına karşı en iyi ilaç soğan suyunun balla karıştırılarak yenmesidir
Bu maksatla hazırlanan macundan günde üç çorba kaşığı yenmelidir
*Nasırları yok etmek için sirke içerisinde kaynatılan mor soğan nasır üzerine konarak bağlanır ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır
*Balgam çıkarmak amacıyla mor soğan yağ içerisinde çıtırdayacak kadar pişirilir mümkün olduğu kadar sıcak halde göğüs üzerine sürülerek ovulur
Böylece kolayca balgam çıkarılması sağlanır
*Çıbanları olgunlaştırmak için soğan yumrusunu oluşturan yapraklar haşlanarak çıban üzene konur
*Dizanteri veya bağırsak iltihaplarına karşı çiğ yumurta sarısı taze tereyağı iyice ezilmiş kimyon tohumu ve fazla miktarda soğan suyu karıştırılır ve günde üç defa birer çorba kaşığı yenir
*İdrar yolları ağrılarında taze kesilmiş ve ısıtılmış soğan sıcak sıcak ağrıyan yerin üzerine konur ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır
*Dudaklarda uçuklama her insanın başına gelmiştir
Bunlardan kesilmiş mor soğanla ovarak kurtulabilirsiniz
*Genciyle yaşlısıyla çoğu insanlarımızda saç kepeği sıkıntısı vardır
Mor Soğanla hazırladığınız karışım bu üzüntünüzü ortadan kaldırabilmektedir
Nasıl mı hazırlayacaksı nız? Çok kolay
Bunun için üç-beş kuru mor soğan ince ince kıyılır ve tuvalet ispirtosunda bir hafta bekletilir
Bunu takiben hazırlanan karışım bir şişeye süzülür
Bir litre suya bu eridikten 3-4 damla ilave edilerek saçlar iyice yıkanır
Bu tedaviye en az bir hafta devam edilir
*Romatizmal ağrılarda ağrıyan yere ve arı sokmalarında ilk tedbir olarak soğan suyu sürülür
*Şeker hastalığına karşı bol miktarda mor soğan yenir
*El ve ayak tırnaklarının çabuk kırılması halinde tırnakları sık sık mor soğan suyu ile ovmak gerekir
*Safra kesesi salgısını artırır ve bunun sonucu olarak taş oluşumunu önler
*Kesik ve yanık yaralarının mikrop almaması için mor soğan suyu sürülür
*Bunların dışında soğanın vücuttaki zehirli maddeleri yok etme hazmı kolaylaştırma idrar sökücü kramp çözme gribi önleme ameliyattan sonraki hissizliği giderme gibi daha birçok etkileri de vardır
Bugün başta sarı mor ve kahverengi olmak üzere çok değişik soğan çeşitleri vardır
Hepsinin hastalıklara karşı tedavi özelliği hemen hemen aynıdır
Soğan bazıları tarafından kokusu sebebiyle sevilmemektedir
Ağızdaki soğan kokusunu gidermek için maydanoz veya kahve çiğnemeli elma veya bal yemelidir
Soğandan istenen faydayı elde edebilmek için doğru kullanılması gerekir
Mesela soğan hiçbir zaman kullanılma vaktinden önce soyulmamalı veya küçük parçalara ayrılmamalıdır
Nitekim soyulan ve kesilen soğanların hava ile temas ettiğinde ihtiva ettiği birtakım tedavi edici maddeleri kaybolmaktadı r
Soğanın doğrandıktan yarım saat sonra içerisinde bazı ayrışmalar meydana geldiği tesbit edilmiştir
ekşimesine ve karın ağrılarına sebep olmaktadır
Salatalara soğan ilavesi tavsiye edilmektedir
Sos içerisindeki soğanın hazmı ise çok zordur
Soğan hiçbir zaman sarımsağın yanında yenmemelidir
Aksi takdirde bağırsaklarda mayalanma sonucunda ağrı yapar
Acı soğanların acılığını hissedip gözlerinizin yaşarmaması için çok keskin bıçakla kesilmesi gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul